Илхан Кючюк: Българският интерес е защитен, това е успех за двете дипломации

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предложението на ЕС бе прието в парламента на Република Северна Македония, а двустранният протокол бе подписан вчера във Външното ни министерство. "Българският интерес е защитен, това е успех за двете дипломации", каза в "Денят започва" Илхан Кючюк, евродепутат, постоянен докладчик на ЕП за РСМ, съпредседател на АЛДЕ. 

"Не трябва да се търси кой е победител или кой е загубил в този много дълъг разговор", подчерта той.

Според Кючюк договорът от 2017 е бил успешен, той е поставил определени проблеми, но е дал възможност да започне сложният разговор за миналото, който минава и през разговора за бъдещето.

"Ние подписваме договорите спрямо конституцията на България и спрямо конституцията на Северна Македония. Вероятно и под този протокол, под който вчера са сложили подписите министрите,  г-жа Ганчовска, като български министър на външните работи, се е подписала под частта, която се казва български език спрямо конституцията на Република България, и македонски език спрямо конституцията на Република Северна Македония. В XXI век да оспорваме идентичността и езика на който и да е било ми се струва просто неевропейски, а е несъстоятелно", отбеляза Илхан Кючюк.

Какво още каза евродепутатът и постоянен докладчик на ЕП за РСМ вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад