Зорница Русинова за приемането към еврото: Има предпоставки за много по-добър икономически растеж и стабилен ръст на доходите ни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какви са прогнозите и какъв ще бъде икономическият и финансов ефект от въвеждането на общоевропейската валута у нас? В студиото на “Денят започва” темата за приемането на евро коментира Зорница Русинова - председател на Икономически и социален съвет и бивш заместник–министър на труда и социалната политика.

Икономически и социален съвет представлява обединеното мнение на работодатели, синдикати и граждански организации в България - т.нар. “граждански парламент”, поясни тя.

“От една страна, темата за еврото е далечна за нас, но от друга би трябвало да ни обединява като общество. Всъщност срокът ни е доста близко - видяхме, че Хърватия, която се движеше с нас, доста ни изпревари и ще влезе от 1 януари 2023”, отбеляза Русинова.

Според нея за България е изключително важно, независимо от политическата обстановка, “институциите да продължат да изпълняват националния план, защото техническата подготовка, законодателството, което трябва да се направи, пренастройването на някои от системите, за да можем да се вместим в този курс, е изключително важно”.

Важно е да има и много добра информационна кампания, допълни Русинова. Според анализите на Икономическия и социален съвет “има съществени предпоставки за много по-добър икономически растеж, за много по-стабилен ръст на доходите в страната ни, ако влезем в еврозоната” и това не би трябвало това да се отрази на осигурителната ни система и пенсиите.

На какво още акцентира тя вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад