Ще се променят ли отношенията между София и Скопие - коментар на проф. Ана Кочева и Любомир Кючуков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Последните седмици бяха бурни за отношенията между София-Скопие-Брюксел. Въпреки това предложението на ЕС беше прието в парламента, а двустранният междудържавен протокол - подписан вчера във Външното ни министерство.

Развързва ли се северномакедонския възел? В “Денят започва” темата коментираха Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи, и езиковедът проф. Ана Кочева от Института за български език към БАН.

Опитваме се да дадем един отговор на два въпроса, отбеляза Любомир Кючуков.

“А отговорите са два и са противоположни, за съжаление. Първият - българската дипломация постигна това, с което беше натоварена. Всички български притеснения са част от преговорния процес от тук нататък на Република Северна Македония с ЕС и на практика натискът от Брюксел се пренасочи от София към Скопие вече, както е нормално в рамките на преговорите. Вторият въпрос, обаче, е по-сериозен и касае не преговорите, а отношението към македонизма. Аз се боя, че България загуби битката с македонизма и я загуби окончателно. Това стана не вчера, това стана преди две години и половина, когато България блокира процеса на преговори на РСМ с ЕС, което рязко засили антибългарските настроения там.”

Проф. Ана Кочева отбеляза, че двустранният междудържавен протокол е изключително важен, защото на практика това е пътната карта - “това са етапите, които Скопие, ще трябва да изпълни, така че окончателно да бъде вдигнато българското вето”.

“По отношение на езика аз леко изтръпвам, когато политици започнат да говорят за езикознание и език. Това се случи в Скопие през последните дни - дните на протести. Мисълта ми все неволно отскача към Йосиф Висарионович Сталин и темата за езикознанието “, каза тя и уточни: “Ние оставаме на позицията си, че нашите официални отношения - официалните договори и протоколи ще бъдат подписвани на официалните езици на двете страни според конституциите. Това означава, че България запозва своята позиция, че нямаме претенции по отношение на официалния език на РСМ в неговото днешно битие, но пък трябва да отчитаме историческото му минало - това е български език и история на българския език.”

Какво още казаха те вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад