Иван Нейков: Актуализацията на пенсиите трябваше да се направи преди години

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

НОИ започна изплащане на първите пенсии за годината, които бяха преизчислени служебно по Коледа. Целта на повишението беше пенсионерите да продължат да получават размера на пенсиите от декември 2021 година, след като COVID добавката бе намалена наполовина.

Защо обещаното повишение на пенсиите породи съмнения, че вместо да нарастнат, те ще намалеят? В “Денят започва” причините за напрежението около преизчислените пенсии коментира Иван Нейков - директор на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър.

Според него беше създадено свръхочакване, в резултат на което сега част от пенсионерите реагират.

“Откъде идва проблемът? В продължение на много години имаше отказ да се извърши актуализиране на пенсиите. Това трябваше да бъде направено много отдавна. В резултат до решението беше достигнато буквално в последния момент, след като предишните управляващи в продължение на 12 години не намериха време да го реализират”, заяви той.

По думите на Нейков се е наложило да се действа бързо, а това винаги играе лоша шега в социалната сфера.

“Казаното от сегашните управляващи е вярно - никой няма да получи по-малко, но беше направено актуализирането на пенсията. В продължение на година и половина - от средата на 2020 година, създадохме каша в главите на хората, когато ги накарахме да мислят, че пенсия и социално подпомагане, тоест добавките, е едно и също нещо”, обясни той.

Какво още каза Иван Нейков вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад