Очакванията от КСНС при президента за Северна Македония - коментар на доц. Наум Кайчев и Явор Сидеров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Президентът Румен Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност на тема “Интегриране на Западните Балкани в ЕС, роля на България в разширяването на Съюза и в процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Албания”.

Има ли промяна в политическата позиция на страната ни и какви са очакванията за този КСНС в студиото на “Денят започва” коментираха доц. д-р Наум Кайчев - заместник-председател на Съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония, и Явор Сидеров.

Според доц. Кайчев няма да има политическо земетресение, защото управляващата коалиция заяви, че позицията на България остава непроменена. А тази беше изработена в миналия парламент с консенсус между всички основни политически партии, припомни той.

“Всъщност промяна трябва да има, но тя трябва да дойде от страна на Република Северна Македония. Очакването е едно и то е елементрано - да се изпълнява договора, който подписахме 20217 година. За съжаление, той не се изпълнява от нашите югозападни съседи в редица отношения, включително и по отношение на Съвместната историческа комисия”, допълни доц. Кайчев.

За Явор Сидеров преговорите не вървят само между България и Северна Македония. Очевидно вървят и на други нива, върху нашата страна се оказва натиск, заяви той.

“Мисля, че въпросът е много по-мащабен… Този въпрос има и друга плоскост - това е необходимостта от влизането на Западните Балкани в ЕС в една доста нажежена атмосфера на международни отношения”, отбеляза той.

Какво още коментираха гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад