Мария Петрова: Фалшивите сертификати са не само документно престъпление, но и компютърно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Хора с фалшиви сертификати вече искат да се ваксинират наистина. Възможно ли е това? Мария Петрова, адвокат по медицинско право, поясни в "Денят започва", че ще е по-лесно за тези, които са с отрицателни тестове. 

"Но ако има хора, които са подвели системата, техните лекари са способствали в системата да влязат данни, че определено лице е ваксинирано в сравнително кратък срок, трябва да се изчака необходимото време, за да се направи втора или бустерна доза, за да могат наистина тези хора да придобият валиден зелен сертификат и в същото време да не увредят здравето си", каза тя.

Мария Петрова подчерта, че в случая говорим не само за документни престъпления, говорим и за компютърни престъпления, защото въвеждането на такъв тип данни в компютърните системи е именно това. 

"Ползването на този фалшив сертификат за влизането в институции и други места също е престъпление, но по-голямото и по-тежко наказуемо е това да се въведат данните в компютърната система и да се издаде този код HIS, а това става само от определени медицински лица, така че медицинската общност трябва да е изключително внимателна към подобен род проблеми и да се саморегулира", отбеляза адвокат Петрова. 

Тя коментира и идеята за проверка на зелени сертификати на хора, починали в болниците.

"Това е един лов на вещици, защото това, че едно лице е ваксинирано, не означава, че не може да попадне в болница, не може да означава, че за него исходът може да е фатален. Доказването на причинноследствена връзка е изключително трудно. Не вярвам в България да има лекар, който с категоричност да каже, че при едно починало лице X има вероятност да не е развило имунитет вследствие на ваксината, тъй като има достатъчно научни данни в тази посока, за да можем да доказваме такъв тип престъпление", коментира Мария Петрова.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад