Иво Христов: Трябва радикална реформа в посока президентска република

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Този кабинет е ничий, тъй като нито парламентът го е избирал, нито президентът го е назначавал, което е и най-опасният пробив в новата конституция, написана от пишман юристите на сглобката. В резултат той ще се превърне в кабинет на задкулисието, като говоря за задкулисие, имам предвид целия онзи сбор от корпоративни, лобистки и външни влияния, които моигат да насочват политиките на това правителство", каза в "Денят започва с Георги Любенов" евродепутатът Иво Христов.

Иво Христов коментира, че имаме класически разпад на парламентарната република - всеки с всекиго е скаран за нещо, има натрупана критична маса от междуособици, между идейни идейни несъвместимости, между лобистки конфликти, което ги прави несглобяеми. Те са били сглобени силом под външно влияние, но дори това не успя да скрепи сглобката.

"Ясно е, че трябва радикална реформа и моето мнение е в посока президентска република", заяви Иво Христов.  

Според евродепутата друг вариант, който "сглобкаджиите" вероятно ще лансират - първата партия да получава бонус, както е в Гърция, но той би задълбочил кризата с легитимността - при ниска избирателна активност една партия дори с 0.10% повече от другите, получава цялата власт. По думите му това значи пълен разрив между политическата класа и гражданите и това ще доведе до конфликти.

Вижте какво коментира Иво Христов за предстоящите избори за Европейски парламент във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад