Как да бъдат поделени родителските права при развод?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Темата за родителските права винаги е била болна тема. Трябва да се направи разграничение между упражняването на родителските права и местоживеенето на децата", каза адвокат Райна Аврамова в "Денят започва".

Тя уточни, че това са два различни елемента, по които съдът може да постанови различен съдебен акт. "Съдът може да даде на вас родителските права, но местоживеенето да определи при другия родител, който не упражнява родителските права", обясни Райна Аврамова.

Адвокат Йорданка Бекирска изрази мнение, че родителските права трябва да бъдат упражнявани от двамата родители.

"Автоматизирането на това да се взимат решенията само от родителя, който
отглежда детето и полага преките грижи за него, а другия родител да бъде изолиран според мен не е правилно, защото единият родител се превръща в родител, който е на уведомителен режим и това създава у детето едно усещане, че всичко зависи само от отглеждащия родител, а другият го забавлява в събота и неделя", подчерта Йорданка Бекирска.

"Със съдебно решение не може да се възпитава един човек да бъде отговорен към детето си", допълни адвокат Аврамова. При развод между родителите, децата започват да се стремят да подражават и да поддържат родителя който задоволява техните базисни нужди, уточни адвокат Аврамова.

"Нееднократно съдиите в зала са казвали на родителите, че децата по-скоро понякога манипулират родителите неволно, и оттам отношенията между родителите се изострят съвсем. Аз съм против против принудителното изпълняване на съдебни решения спрямо децата, защото то травмира", добави Райна Аврамова.

Йорданка Бекирска обърна внимание на манипулацията от страна на единия родител върху детето.

"Тя е резултат от последващи фактори, които в стремежа и борбата на двамата родители да получат детето, те започват с манипулативни фактори и постигат отчуждение. Понякога се получава и когато не споменаваш бащата на децата, това също е форма на отчуждаване, детето само се отчуждава, защото то не приема това поведение", обясни още Йорданка Бекирска.

По думите ѝ това, че едното дете не иска да бъде при единия или другия родител е проблем на родителите, а не на детето.

"Родителите са тези, които следва да си променят поведението, и не да действат чрез принуда, а
да накарат детето да започне да иска да бъде с единия от двамата, и това трябва и двамата да го направят", подчерта адвокат Бекирска.

Адвокат Бекирска и Аврамова коментираха темата ще се оспорва ли по-лесно и без краен срок бащинството? Предложението в семейния кодекс е да отпадне изискването това да се случва до навършването на първата година на детето.

"Правната мисъл се раздвоява. Има колеги които смятат, че е правилно и след първата година бащата да установи бащинство, защото много често детето родено по време на брак и по презумпция бащата е съпруг на майката, обаче истинският биологичен баща е партньорът на майката, но брака не е приключил. Сега с изменението на параграф 5 от Семейния кодекс може да се случи неограничено във времето, тъй като решаващия фактор е срока на узнаване, че аз съм баща на едно дете", каза още Йорданка Бекирска.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад