Прокурист поема финансовото управление на УМБАЛ "Александровска" заради дълг от 37 млн. лв.

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Прокурист ще поеме финансовото управление на УМБАЛ „Александровска“ заради натрупани просрочени задължения от 37 млн. лева. Това заяви в "Денят започва" изпълнителният директор на болницата д-р Атанас Атанасов. До идеята се е стигнало след разговори за лошото финансово състояние на лечебното заведение с премиера Кирил Петков и здравния министър Асена Сербезова.

Д-р Атанасов отказа да разкрие предварително самоличността на предложения прокурист, но по думите му става въпрос за сериозен финансист с голям опит, включително и в банковото дело.

Утре или вдругиден предстои Съветът на директорите на болницата да гласува назначението му, след което ще бъде обявена и самоличността му.

Огромният размер просрочени стари задължения е най-големият проблем на Александровска болница, изтъкна д-р Атанас Атанасов. Вече е договорен кредит за 35 млн. лв., който да покрие старите дългове. Дали ще бъде изтеглен обаче, зависи от министерството на здравеопазването и от новия прокурист, който трябва да поеме преговорите с банките и кредиторите.

Финансовите проверки, назначени от новото ръководство на лечебното заведение, продължават. Структурата на болницата обаче също допринася за проблема, защото е изключително трудна за поддръжка, посочи д-р Атанасов. УМБАЛ "Александровска" е разположена в 23 сгради на площ от 250 дка. Разполага с 14 абонатни станции за отопление, а газопреносната мрежа от тръби за медицински газове е дълга 29 км.

"Всичко това са фактори, които влияят на финансовото състояние на болницата. Хубавото е, че вече имаме ангажимент от най-високо държавно ниво, че тази болница няма да бъде оставена на потъне финансово, а ще бъде развита." - каза изп. директор на УМБАЛ "Александровска".

Ръководството на болницата е получило уверение за подкрепа и от МУ-София.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад