Как ще се справим с икономическите последици от войната? Анализ на Левон Хампарцумян и Владимир Сиркаров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бюджет, доходи и инфлация по време на военен конфликт. Как ще се справим с икономическите последици от войната? 
В студиото разговаряме с икономистите Левон Хампарцумян и Владимир Сиркаров.

"Икономическите последствия на ковид пандемията се оказаха по-малко отколкото се предполагаше. Световните вериги за производство и доставка се реструктурират в момента, така че влиянието на Китай да намалее. Светът ще се раздели на индустриални центрове. Енергийна сигурност, гръбнакът сигурно ще бъде изграден от въглища, ядрена енергетика и хидра енергетика. Зелената сделка ще бъде като допълнителна на един гръбнак, който може да ни осигури енергийна независимост и енергийна сигурност", коментира банкерът Левон Хампарцумян.

Според него, важното е България да бъде солидарна с другите европейски страни и да намери мястото си във веригата за производство и доставка на стоки.

"Всичко е въпрос на сметки, ако се върнем към пандемията, може би първичните ефекти не изглеждаха сериозно, но се натрупаха сериозни дефицити, покривани с дългове и световните банки напомпаха своите баланси до невиждани размери, което рано или късно ще бъде проблем със сериозната инфлация, която идва. Тази солидарност трябва да бъде подплатена с финансови разчети", коментира Владимир Сиркаров.


Той смята, че България трябва да бъде приоритетна от гледна точка на разпределяне на средствата, но също така според него, не трябва да си правим грешните сметки, че цялата тази ситуация няма да доведе до натоварване на бюджета. Той смята, че добрият сценарий е, че не малко хора, които идват от Украйна могат да се интегрират  бързо на пазара на труда.

Вижте разговора във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад