Производители на плодове и зеленчуци протестират срещу разпределението на COVID субсидиите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Производители на плодове и зеленчуци от цялата страна излязоха на протест в Русе. Те блокираха за кратко движението в района на граничния пункт при "Дунав мост" снощи, за да изразят недоволството си срещу решението на земеделското министерство относно разпределението на средствата по така наречената COVID мярка.

“Излязохме на протест с едно-единствено искане - справедливо разпределение на временната COVID мярка за сектор "Плодове и зеленчуци". Не е възможно един министър да дойде на среща, с която събира бранш "Плодове и зеленчуци" и бранш "Животновъдство", да хвърли едни 111 милиона на масата и да каже: “Разпределете си тези средства", каза в "Денят започва" производителят на праскови Николай Колев - председател на Съюза на дунавските овощари.

Предложението е разпределението да бъде 60/40, което не устройва производителите на плодове и зеленчуци, тъй като средствата са твърде малко. Това означава, че ставката ще е 40 лева на декар при разход от над 1000 лева за декар. за производството на плодове, обясни той. По думите му тези пари няма да покрият разходите за суровини и със сигурност ще доведе до поскъпване на плодовете и зеленчуците.

Какво още каза Николай Колев вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад