Сюжети от границата: Свидетелски разказ на Айше Сали от пункта в Исакча

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След като прекараха няколко дни на граничния пункт Исакча, който свързва Украйна с Румъния, специални ни пратеници Айше Сали и операторът Миглена Гайдарова се завърнаха у нас.

В студиото на "Денят започва" Айше Сали разказа за емоциите и чувствата, с които десетки хиляди украинци прекрачват границата всеки ден в търсене на спасение от войната.

"Това, което няма да забравя като усещане, е моментът, в който за първи път влязох в палатката, в която чакат майки с деца. Някои от тях остават да нощуват там, докато решат накъде да поемат, а други очакват транспорт до избраната от тях дестинация. Там е забранено да се снима от журналисти. Виждаш страшно много хора на едно място. Палатка от полиетилен, опъната върху бетон и цялата се отоплява с няколко духалки – това е все едно да топлиш въздуха навън. Другото, което няма да забравя е мълчанието - възрастните, които гледат в една точка и мълчат, а от другата страна - децата, които играят и не осъзнават какво точно се случва. В първия момент не знаеш какво да кажеш, какво да направиш или как да се държиш. Има много стоки от първа необходимост, осигурени от доброволци. Тук пристигат и хора от различни страни, които са дошли на място, за да попитат какво става и от какво имат нужда."

Безплатният автобус, осигурен от българските власти, също прави ежедневен курс до Исакча. Той потегля от граничния пункт в 12 часа, в 3 часа минава и през Джурджулещ, след което оставя бежанците в Русе и се връща обратно към границата с Украйна.

На пункта бежанците получават добре организирана хуманитарна помощ, голяма част от която се осигурява от доброволци. Не всички обаче подхождат с доверие и това е оправдано, защото се случва да бъдат отправяни и съмнителни предложения за превоз, допълва Айше. Според нея е важно всички пристигащи на място, да получат потвърждение, че предлаганият им транспорт е безплатен, преди да поемат на път.

Целия свидетелски разказ на Айше Сали вижте във видеото.

 

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад