Какви са възможните решения в търсене на природен газ - анализ на енергийните експерти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

И в момента, и през цялото време ползваме предимно руски газ, но го купуваме през посредници на доста по-висока цена, отколкото ако и Русия, и България си изпълняваха договора за доставки. Днес цената е 244,55 евро за мегаватчас. Това каза енергийният експерт Явор Куюмджиев в "Денят започва". На фона на тази пазарна цена, цената в България от 315 лв. е доста по-ниска. По думите му обаче, ако се изпълняваше договорът, цената щеше да е около 260-270 лв.

Енергийният експерт Васко Начев не се съгласи с твърдението, че и сега получаваме руски газ. Повечето количества газ, които постъпват в момента в България, са от гръцкия пазар. Руският газ, който постъпва на гръцкия пазар е 26%. "Как г-н Куюмджиев смята, че всичките тези 26% влизат в България, а останалият газ остава на гръцкия пазар?"

На този въпрос Явор Куюмджиев зададе контравъпрос как по единствената връзка, която имаме в момента с Гърция, като тече в една посока газ, как този газ тече и в обратната посока?

На въпрос дали някой си играе със страховете на хората предизборно, Васко Начев отговори утвърдително. Според него трябва да се обясни реалната ситуация. Призна, че "ситуацията е изключително сложна и нелека за решаване, особено след петъчното изявление на временното правителство, че се отказва от сигурната възможност за доставка на втечнен газ". Според него "Булгаргаз" е трябвало да влезе в преговори за резервиране на слотове.

Явор Куюмджиев предупреди, че заради високата цена на газа някои предприятия вече спират работа. "При тези цени ще се вдигнат още повече цените на хляб и на много продукти, при производството на които газът има съществено значение." Той вижда изход от ситуацията чрез поредния заем, който България трябва да вземе, и да подпомогне хората.

Компенсациите "на калпак" не помагат на никого, категоричен е Васко Начев. Трябва да се прецени кой наистина се нуждае от подпомагане.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад