Новини от миналото: Мистериозни ритуали във военния лагер Нове до Свищов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Следите им разчетоха учени по време на археологическите разкопки там. Всички изследователи на античен Рим фокусират вниманието си към Нове. За първи път ще имат възможност да проучат и да попълнят тези неизвестни страни на римските воини.

Легионите на античен Рим, подчинени на еднакви строги правила и дисциплина, не би трябвало да крият тайни. Но се оказва, че първа кохорта в Нове или най-важната единица на всеки римски легион, има необичайни занимания. Издават ги останките от тяхното схоле.

Колегиум или клубът на офицера на първа кохорта. Какво точно са правили легионерите тук, никой не знае. Но една тайна все пак излиза наяве - различни религиозни практики.

Доц. д-р Евгения Генчева, ръководител на археологическите разкопки: Първа кохорта е кохортата на ветераните и на най-добрите бойци. И винаги имат място за събирания в свободното време. Където нашата главна цел е да разберем с какво точно са се занимавали в тази сграда.

Проучванията тук фокусират вниманието на всички изследователи на античен Рим. Оказва се, че само Нове пази останките от подобно свободно и неконтролирано от властат пространство.

Доц. д-р Евгения Генчева: Нове е изключение, че първо не е застроено, горе нямаме още един голям град издигнат и можем спокойно да проучваме. Докато в Западна Европа от всички лагери се развиват съвременни градове.

И първото, на което се натъкват учените, са останки от малък басейн или фонтан. По войнишки прост, измазан с хидрофобна мазилка, постлан с обикновени плочи.

Доц. д-р Евгения Генчева: Защо мислим че е фонтан? Ето тук надолу се спускат едни стъпаловидни от тухли, направени също и върху хоросан конструкции, като вероятно оттук е текла водата.

Водата вероятно е била важна за ритуалите, които са практикували легионерите. Защото покрай фонтана учените откриват множество огнища.

Доц. Евгения Генчева: Първо има тези съдове, с които се прави едно специално сирене, нещо като рикота. Това сирене се прави за обредни хлябове ... Освен това намерихме на дъното на една амфора семена от тази бяла лупина, което е единствената находка в България.

Подобни на грахови зърна, семената на лупината са били доста отровни и е била нужна специална обработка, за да могат да се ядат. Тежка храна, извън менюто им, легионерите най-вероятно са ги носили от далеч с някаква специална цел.

Доц. Евгения Генчева: Но още по-интересно става, защото край едно от огнищата намерихме около 10 см пласт от тези най-малките охлювчета. Оказа се,че те се ядат. Ако те са яли тази лупина, тя е тежка храна за смилане, са си помагали с охлювите и са си варили нещо като супа с тях, за да не им е тежко.

Какви божества са почитали елитните войници от първа кохорта - отговорът ще издаде тяхната история. Легионерите са произхождали от различни народности, имали са собствена религия. Вярата им изглежда е имала три нива на култ към императора, към римските богове като Марс, Ерос, Асклепий и в това, затворено за останалите пространство, са давали жертва на своите лични богове.

 

Автор: Мария Чернева

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад