Какви законови промени са необходими при наказанията за педофилия?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Темата за педофилията и законодателството, свързано с нея, за наказанията коментираха адвокат Станев и психологът Тодоров в "Денят започва". Поводът - родители на 9-годишно момиченце търсят на по-строго наказание, след като окръжен прокурор отказа да протестира размера на присъда на бизнесмен, обвинен в блудство.

Адвокат Станев уточни, че окръжният прокурор отказва да поддържа протест, просто конкретният прокурор е преценил, че не е съгласен с аргументите на колегата си районен прокурор, което не означава, че прокуратурата е абдикирала от случая. Станислав Станев е адвокат на семейството.

"Тук бихме могли да разговаряме, предвид отвратителния характер на този тип деяния, как би могъл да се промени законът, дали да стане по-строг или да се добавят отделнио елементи към неговото наказание", коментира адвокат Станев.

Посочи, че от 2011 има директива на ЕС и една от препоръките на тази директива е да се внедри в рамките на наказанията имуществена санкция -ако човек го удариш по джоба, би могло това да бъде една допълнителна спирачка.

Според Тодор Тодоров не смята, че има човек с такива отклонения в сексуалното поведение, който да се е повлиял позитивно и да е спрял да бъде такъв.

"В други държави отдавна са доказали, че на този тип хора най-добре им се въздейства, когато чисто на поведенческо ниво се внесат корекции. Но за тази цел има законодателства, които позволяват това да се случи", отбеляза психологът.

И даде пример със законодартелството в САЩ и Англия, че такива хора, когато си излежат присъдите, за оппределен брой години нямат право да работят с деца, има и задължителна терапевтична работа с тях, а у нас не е така.

Българският наказателен кодекс също предвижда забрана за такъв човек да упражнява определен вид професии, разликата е, че при нас това е опция, посочи адвокат Станев.

И препоръча следващият парламент да приеме поправка и това да стане комулативно - т.е. давайки присъда за блудство или изнасилване, особено когато става въпрос за деца, задължително да се налага това наказание.

Убийството на психолога Иван Владимиров предизвика широк отзвук. Според криминалния психолог Тодор Тодоров проблемът не е в законодателството, а в хората.

"Тук на въпроси във връзка с това престъпление трябва да отговарят не хора като нас, трябва да отговарят МВР и прокуратура, защото, ако има толкова жалби, какво се е случило, за да не се стигне дотук? Не какво има на хартия, че е свършено, защото това на хартията може да се допише и със задна дата, а районният инспектор колко пъти се е срещнал с този агресивен човек, който има оръжие, какво като е бивш полицай, трябва да има някаква преичина да има това оръжие", подчерта Тодоров. И посочи, че това което се е случило означава, че един куп хора не са си свършили достатъчно отговорно работата.

Адвокат Станислав Станев акцентира върху неотвратимостта на закона.

Вижте целия разговор.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад