Кметът на Гюргево кани български земеделци да продават на фермерския пазар в съседния град

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сътрудничество между румънски и български земеделски производители предложи в първото си интервю за българска телевизия новоизбраният кмет на Гюргево Адриан Ангелеску. Той сподели инициативата си за засилване на контактите между двата съседни града след падането на ограничителните мерки.

Новоизбраният кмет на румънският град Гюргево Адриан Ангелеску е бивш пилот от гражданската авиация. Той встъпи в длъжност през октомври. Сред големите предизвикателства, с които му се налага да се справя в първите месеци на своя мандат, е борбата с пандемията. Казва, че ситуацията в Гюргево с разпространението на заразата от COVID-19, се нормализира и поетапно се отварят различни бизнеси. Разговорът ни става възможен, благодарение на съдействието на директора на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Kметът на Община Гюргево Адриан Ангелеску заяви: "При нас коефициента на инфектиране е 1,11. Тъй като спадна много процентът, ние решихме да отворим ресторантите, заведенията, спортните площадки, залите за фитнес. Но за достигнем до пълно възстановяване, трябва и сме длъжни, ако успеем за 15 дни да поддържаме това плато на заболяемост в цифрови показатели".

За да се засили търговията между двата града след края на пандемията, кметът предложи да предостави павилиони на български производители по време на фермерския пазар, който се провежда в Гюргево.

"Иска ми се да си партнираме, за да можем всеки уикенд да предлагаме продукция от български производители. Бих желал 20 % от наличните щандове да бъдат заети от ваши земеделци", каза още Адриан Ангелеску.

Идеята за размяна на места за търговци може да се осъществи след премахването на ограниченията-каза за БНТ управителят на дружеството „ Общински пазари“ в Русе Кунчо Кунчев. Той смята, че една подобно стъпка ще е изгодна за двете страни.

"Тази идея ще доведе до едно разнообразие по русенските пазари, до едни по-добри цени, вероятно. Стига противоепидемичните мерки да намалеят и да стане пътуването между двете страни свободно, а и да е изгодно. Бихме направили така че всички желаещи румънски производители ще им осигурим места по русенските пазари, търговски маси, където ще могат да продават своята продукция. Румънските зеленчуци са с много добро качество и са на много добри цени. Може би, те имат дотации в зеленчукопроизводството, но цените им наистина са много добри", каза Кунчо Кунчев.

Кметът на Гюргево вижда и разширяване на връзките между двата града чрез развитие на кулинарния туризъм.

"Как го виждам аз този туризъм? Много бих искал всеки един продукт да има своята история. Да се знае откъде се е появил, как се е развил. Всъщност да стане като една приказка, като един разказ и така да се сложи началото на един подобен кулинарен диалог между румънци и българи“, каза дриан Ангелеску.

Интересът към близките туристически дестинации се очаква да нарасне в първите месеци след затихването на пандемията, смятат хора от туристическия брани. Затова от двете страни на Дунав гледат да са подготвени за този етап.

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад