Проф. Гетов: Няма данни за появяването на нови нежелани реакции при ваксиниране срещу COVID

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Съвсем скоро, след доставката на ваксината на "Астра Зенека", аз мисля, че нещата ще се нормализират. Дори си мисля, че ще останат ваксини, които не са употребени", каза председателят на България в Комитета по лекарствените продукти за хуманна медицина на Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

Той обясни, че страната ни не може самостоятелно да договаря директно с производители доставките на ваксини, тъй като те са биотехнологичен лекарствен продукт и те трябва да минат през централизирана процедура за получаване на одобрение. При извънредно положение държавите членки може да въведат някакви местни правила за разрешаване. 

Проф. Гетов обясни, че ваксината на "Астра Зенека", която е разрешена в петък, не е забранена за приложение на лица над 55 години. Става въпрос за това, че данните не могат да докажат същата ефикасност, както при лицата от 18 до 55 години.

За момента няма данни за сериозни странични ефекти при ваксините срещу COVID.

"На този етап има одобрени и въведени вече планове за управление на риска, които включват ежемесечно докладване на събрните данни от практиката", каза проф. Гетов.

В първия такъв доклад няма никакво увеличение в честотата на появата или появяването на нови нежелани реакции.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад