Разхлабването на мерките - ако беше направено след масово ваксиниране, щеше да създаде напрежение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес отварят врати магазините в моловете и фитнесите. Мерките за дезинфекция са достаъчни според Виктор Паскалев, зам.-председател на Националната пациентска организация. 

"Не само моловете трябва да вземат мерки, трябва да се вземат мерки и от хората, които посещават молове", подчерта той.

Те трябва да носят маски, защото така защитаваме човека срещу нас, за да се защитим ние. 

"Трябва да носим маски, за да има превантивност", заяви Виктор Паскалев. 

"Основният проблем в тази ситуация се състои в това, че противоепидемичните мерки са въпрос на експертиза, решават се от специалистите, епидемиолозите и са свързани с развитието на епидемията и доказателствата, които имаме за нейното разпространение. Докато икономическите мерки са въпрос на политика и те трябва да са насочени към всички уязвими групи, така че да се постигне един баланс между ограниченията и компенсациите за хората, които най-много са пострадали", отбеляза Мария Шаркова, адвокат по медицинско право. 

Основният конфликт е между хората, посдрадали икономически от ограниченията, които обвиняват за несгодите си епидемичните ограничения в тази ситуация. При адекватни икономически мерки и компенсации не би следвало да има конфликт между противоепидемичните мерки и между хората, на които те се отразяват върху работата. 

Адвокат Шаркова подчерта, че не винаги, когато ограничават наши права, това е нарушение. Във всеки отделен случай има критерии, по които се преценява дали има нарушение. Правилата трябва да са законово установени, да бъдат правилно изготвени и ясно написани и да пропорционални - да съответват на целта, която се търси. 

Ако беше изчакано да бъдат разхлабени мерките едва след масово ваксиниране, това би отнело доста време и би създало напрежение, коментира Виктор Паскалев. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад