Кой поема пациентите на починалите лични лекари?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През последната седмица изключително ценени пловдивски общопрактикуващи лекари загубиха битката с Ковид 19. Какво се случва в подобни ситуации и кой ще поеме грижата за пациентите на починалите лични лекари Мариела Хубинова разговаря по темата с д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. 4 семейни лекари от Пловдивска област са починали от Ковид, а в цялата страна - 15. Починалият лекар веднага бива заличен от регистрите, пациентите му сами трябва да намерят друг личен лекар, това не става автоматично. Регистрацията на нов общопрактикуващ лекар отнема между 4 и 6 месеца, за да поеме лечение на пациенти, обясни д-р Сотиров. Няма възможност нает или заместващ лекар да поеме практиката на починалия колега, трябва да премине през цялата процедурана регистрация.

"Всеки общопрактикуващ лекар се грижи средно за около 19 пациенти с доказан положителен PCR тест в домашно лечение, но това са само една четвърт може би от болните от Ковид, другите са такива, които са с антигенен тест, те са толкова, може би повече и два пъти по толкова са тези, които не искат да направят никакъв тест, но имат типична клинична картина като за Ковид. Ние не можем да ги задължим да направят", посочи д-р Сотиров.

Заболяването е масово, почти всеки, който има симптоми за остро инфекциозно заболяване и си направи тест, той излиза положителен. така се оказва, че един лекар в страната се грижи за около 50-60 болни от Ковид в момента.

Натоварването на личните лекари е дори по-голямо от това, което е в Ковид секторите в болниците. 

При случаи, когато общопрактикуващият ви лекар е починал, а вие се нуждаете от болничен лист и сте в карантина, при сега действащите разпоредби никой не може да ви издаде такъв, обясни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.