Нерегламентираният превоз категорично трябва да бъде отстранен, но кой е в сивата икономика

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Депутатите приеха ветото на президента по текстовете, които предвижаха до 10 г. затвор за нерегламентиран превоз. "Утре готвим протест, защото нерегламентираният превоз на пътници е един много сериозен проблем, който датира повече от 10 години, явно и видно е, че с административни мерки това не може да бъде решено и когато се изчерпат тези възможности, следва да се прибегне към наказателна мярка, както е в други стопански отрасли", заяви в студиото на "Денят започва" Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Автобусните превозвачи, които са засегнати от сивия сектор в превозите, настояват нерегламентираният превоз да бъде инкриминиран. Сега, в тази пандемия, те са изправени пред една ситуация, в която на практика няма как да оцелеят.

"Не може пред всеки автобус да пътува нерегламентиран превоз на цената на билета, не може постоянно да се организират нерегламентирани превози по направленията в цялата страна, така и по международни направления и ние да очакваме държавата да ни подпомогне, няма как да се случи", категорична беше Магдалена Милтенова. 

"По принцип ние сме съгласни с нашите колеги, нерегламентираният превоз категорично трябва да бъде отстранен от пазара, но подобно безумно нормотворчество ние не считаме, че трябва да подкрепяме и категорично се обявяваме против въвеждането на разпоредби в НК първо по този начин - със закона за допълнение и изменение на Кодекса на търговското корабоплаване, което противоречи на всякакви юридически техники, всякаква здрава човешка логика. За да наказваме някого за нерегламентиран превоз,  първо трябва да го регламентираме този превоз, тъй като не можете да накажете някой за нещо, което не съществува", заяви Радка Мандилова, председател на Национално сдружение "Случаен превоз". 

Предлагаме на всички колеги да изготвим устройващи всички страни разпоредби, които да влязат в Закона за автомобилните превози, подчерта Радка Мандилова. 

Магдалена Милтенова припомни, че Регламент 1071 е категоричен: превоз на пътници се извършва 9+1 места минимум, нашият закон  е синхронизиран с европейските правила и който е извършвал превози с 8+1 места, е в сивата икономика и предупреди колегите си от сдружение "Случаен превоз", че ще сезират Главна прокуратура, НАП, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация и ще бъдат извършени проверки на всички превозни средства, с които са извършвани тези превози. 

Радка Мандилова опонира, че няма закон в страната и в Европа, който да забранява да се използват превозни средства 8+1 - нито е забранено, нито е криминално. 

Вижте какво още казаха представителите на превозвачите във видеото.