Ще преминат ли всички ученици на онлайн обучение - настроенията в столично училище

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отново на училище в реална класна среда за големите ученици. Ден след връщането на децата в клас каква е ситуацията в столично 119-о училище и има ли страхове за персонала и децата?

В 1 "в" клас трябва да има 24 ученици, в момента те са максимум 15. Дали са болни или под карантина все още не се знае, но това вероятно ще са едни от последните им часове в клас за 2020г.

Учителката на децата сподели, че не се притеснява, защото те вече са преминали една седмица дистанционно обучение, тъй като са били под карантина. По думите й, те са справили добре, а с помощта на родителите - ще се получи и сега.

За момента тя подкрепя предложената от здравния министър мярка всички ученици да преминат на дистанционно обучение.

"Към момента може би "за", защото положението е много тревожно. Аз виждам колко деца отсъстват. Една голяма част от тях преминаха доброволно на обучение от разстояние", обясни учителката.

Зам.-директорът на училището Симеон Ангелов изрази съжаление, че при 5-и и 12-и клас ще има голямо натрупване на престой вкъщи, защото те от началото на ноември са дистанционно и по този начин ще прекарат цели два месеца в домовете си.

"Това, което забелязахме и при предишното дистанционно обучение, е че максималната психическа стабилност на учениците е максимум две седмици, след което те започват да се преуморяват, започват да усещат липсата на комуникация с приятели, на това да бъдат с хора, и всичкото това им се отразява на възможностите за възприятие", обясни педагогическият съветник Вирджиния Трайкова.

Зам.-директорът каза, че за последните четири седмици всяка седмица карантинира по два или четири класа и това опустяване по коридорите притеснява преподавателите. Въпреки това до този момент няма подадени заявления за отпуск поради притеснения.

Акценти