Конституционните промени и съдбата на ВСС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Промените в Конституцията анализираха в "Денят започва доц.Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, и д-р Иван Брегов, правен експерт в Института по пазарна икономика.

"Разумно е да не се разширява обхватът на предложените и приети промени, а да се концентрира върху онази част, която е същината", отбеляза доц. Киселова.

Тя припомни, че между първо и второ четене по закон са преедвидени 7 дни за допълнения и промени. По думите ѝ трябва да отпаднаъ всички предложени, клоито са извън глава "Съдебна власт" и "Конституционен съд". Целите са три: независимост на съдията, когато правораздава, опитомяване на прокуратурата през главния прокурор и възможност за автонимия на отделния прокурор, когато привлича към наказателна отговорност, редуциране на възможностите на прокуратурата да участва в граждански и административни дела и на трето място - усилие зюа рефорна във възможностите да се сезира Конституционният съд.

"В законопроекта се предлага мнозинството в съдийската колегия да бъде от съдии. Независимостта на съда не е самоцел - тези квоти следва да обезпечат едно такова правораздаване, вкоето съдията да не усеща професионален гнет върху себе си. че зависи от някого другиго в професионалния си живот. Когато тя (прокуратурата) отказва да повдига обвинения или когато то приключва с някакво предречено фиаско, трябва да знаем защо се случва това. И мисля, че този състав на прокурорската колегия по един или друг начин ще намали влиянието на главния прокурор, където то беше огромно", подчерта д-р Иван Брегов.

Общият му коментар е, че конституционните промени не са толкова лоши сами по себе си, не трябва да сме толкова крайно критични.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад