Защо фабрики за пелети у нас фалират, въпреки цената от около 500 лв. на тон

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След шоковото поскъпване на пелетите за отопление миналата година и три пъти по-високата цена за тон - 1 000 лева, много български домакинства потърсиха други начини за отопление, а много фабрики за производство на пелети фалираха.

"За разлика от цените миналата година, тази година цените са на половина, но търсенето така и не се реализира. Висока е цената на суровината. Нашите управляващи успешно ви водят към фалити - много колеги се оплакват, че затварят, а ние още работим, но без печалба. Работим, за да поддържаме пазара, който е труден за намиране, и всичко това идва от високата цена на суровината", каза в "Денят започва" Борислав Юруков - собственик на фабрика на пелети.

Според него браншът не се управлява правилно - правят се козметични мерки за поевтиняване на суровината. В момента тон пелети се провада вза около 500 лева, още заяви той.

"Картината е отчайваща, не сме конкурентни и всички фабрики работим за вътрешния пазар, защото всичко около нас е по-евтино", обясни Георги Дзупин - търговец на пелети.

Кризата в сектора се задълбочава, внасяме суровина от Гърция, цените трябва да се свалят, добави той.

Още подборности вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад