Спас Спасков: Има проблем в финансирането на "Пирогов", а не в хората, които работят там

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има проблем в самото финансиране на "Пирогов", а не в хората, които работят там. Всеки път, когато се освобождава директор, не само на тази болница, се изважда един и същ аргумент. Това заяви бившият директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" д-р Спас Спасков в ефира на "Денят започва".

"Механизмът, по който се получават средствата в лечебните заведения, предопределя трудностите на големите болници като "Пирогов". Има няколко фактора, който правят медицинската услуга по-скъпа. Едната е броят на персонала. Тъй като болницата е задължена да поддържа 24-часов режим на 100% е необходимо за всяко работно място да бъдат назначени по 5 човека. В другите болници не е така", уточни Спасков.

Той обясни, че належащото претрупване с персонал, естествено води до по-голям разход на фонд работна заплата.

"Именно от там е и недостигът на средства, защото финансирането е по клинични пътеки, които носят еднаква стойност", каза д-р Спас Спасков .

По думите му до увеличаване на разходите води и това, че като най-голямата болница към "Пирогов" се насочват най-тежко болните пациенти.

Според него, предвиденото увеличние на бюджета за НЗОК, ще повлияе положително за разрешаването на редица проблеми.

"Това ще даде възможност за решаване на много проблеми. Основният проблем в детското здравеопазване, например, не е толкова липсата на болнична база, а самото й финансиране", обясни бившият директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

Д-р Спас Спасков коментира и защо властта винаги търси вмешателство в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

"Според мен през "Пирогов" се реализира влияние, не толкова личен финансов резултат. При тези параметри, като недостиг на средства, вероятността за отклоняване на средства в неизвестна посока, е малка", каза още той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад