"Малкият Шенген": Добрич и Русе отново настояват за свободно движение през границата с Румъния

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Докато чакаме да видим дали ще станем част от Шенген, старата идея за така наречения "Малък Шенген" заживя нов живот. Общинските съветници на Добрич приеха декларация, с която настояват за отваряне на границите между България и Румъния за свободно движение на стоки и хора.

Тя е продиктувана от поредното отлагане на присъединяването на страната ни към шенгенското пространство. Основният мотив е, че за икономиката и хората от пограничните райони това е пагубно. Инициативата на Общинския съвет в Добрич беше подета от целия Дунавски регион.

Идеята за декларацията се ражда спонтанно на председателски съвет, а по-късно е подкрепена единодушно от всички общински съветници.

"Реакцията ни беше: Добрич е в края на България, Добрич е в края на ЕС и ние реагираме точно по този начин – смятаме, че е несправедливо да сме ощетени на база на някакви критерии, въпреки, че България и Румъния сме изпълнили всички критерии за членство в шенгенското пространство", казва Нивелин Радичков, председател на Общинския съвет в Добрич.

"Самият смисъл на ЕС е безпрепятствено пътуване на стоки и на хора в рамките, в границите на ЕС. За България и за Румъния за пореден път ние се чувстваме втора ръка европейци и причините не са реални, те са политически", заяви и Иво Пенчев, общински съветник от ГЕРБ–СДС.

Съветниците изтъкват, че всяко забавяне на влизането ни в шенгенската зона драстично намалява потенциала на местната икономика. По думите им ако ограниченията паднат, туризмът също ще се развие.

"А лятото опашките, които наблюдаваме, са километрични. Целогодишно опашките, които наблюдаваме на сухопътна граница, на Кардам например, с украинските тирове, с румънските тирове, полски, турски, български, всякакви, по някой път достигат 15 километра. Разбира се, че тези километрични опашки разрушават нашата инфраструктура, създават проблеми на населението, което живее в пограничните райони", коментира Иво Пенчев.

С декларацията за отваряне на границата възкръсна и идеята за изграждане на плавателен канал от Русе до Варна. Проектът отлежава от десетилетия. В района на Дунав мост при Русе, вече е събитие, ако няма километрични опашки от камиони, които чакат да пресекат границата. И ако само един от тях направи неправилна маневра, пътят бива блокиран за часове.

През лятото, в разгара на туристическия сезон, се образуват и задръствания от румънски леки автомобили, в чийто капан с часове попадат и български коли. Проблемът, вместо да бъде решен, все повече се задълбочава през последната година заради войната в Украйна и увеличилия се трафик на стоки през България.

Затова и русенци се надяваха страната ни да бъде приета в Шенген, но засега това се отлага. Заради това предложението на общинските съветници на Добрич, подкрепено и от браншовите асоциации на превозвачите, да се облекчи преминаването през българо-румънската граница изглежда много добър вариант.

На междудържавно ниво обаче не е ясно дали има преговори за отваряне на границите между България и Румъния. А може и да се чака скоро членството ни отново да бъде преразгледано. Но докато това стане, ще сме свидетели ето на такива реакции от страна на шофьорите.

 

Репортери: Надежда Карапанчева, Даниела Василева

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад