“Медии и време. Журналистика, истина и реалност” - - нова книга от журналиста Валерий Тодоров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Степента на медийна свобода е индикатор за демократичната база, върху която се развива обществото - тоест свободата на изразяването, свободата на медиите и независимостта им е определящ фактор изобщо за развитието на обществото. Виждате, че медиите, които бяха наричани четвърта власт, започваха да обсебват едно пространство, което не е тяхно, през медиите се случва всичко и това често пъти подменя реалната картина. Това каза в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” журналистът международник Валерий Тодоров по повод 71-ото място на България по свобода на словото в годишната класация на "Репортери без граници".

Повод за неговото гостуване в предаването беше неговата книгата - “Медии и време. Журналистика, истина и реалност”, която отскоро е на книжния пазар.

“Самото заглавие отделя медиите от журналистиката - не всичко в медиите е журналистика и те не са индентични понятия. Колкото до истината - има действителност, но не е възможно всичко да се разкаже. Теоретиците описват ролята на журналистите като кучето на входа - то решава кого да пусне. Има огромен спектър от събития и кои да се подберат и как да се подберат - това създава една медийна реалност. Въпросът е доколко тази медийна реалност съответства на онази действителност, към която ние имаме задължението да бъде достоверна, обективна, да представя различните гледни точки. Целият този спектър от проблеми, като стигнем до фалшивите новини, присъства в заглавието”, обясни авторът.

Какво още каза Валерий Тодоров вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад