Наполеон

Как минава славата на Наполеон І в битките и будоарите с: "Обещавай всичко и не давай нищо"

Държава: Франция, Германия, Италия, Унгария, Испания, Чехия, Канада, Великобритания, САЩ
Година: 2002
Времетраене: 100 минути
За продукцията
Всички епизоди

4-сериен телевизионен филм
Историческа драма

Режисьор: Ив Симоно

В ролите: Кристиан Клавие, Изабела Роселини, Жерар Депардийо, Джон Малкович, Анук Еме, Мави Хьорбигер, Хайно Ферх, Себастиан Кох, Енио Фантастичини, Гийом Депардийо, Джулиан Сандс, Тоби Стивънс, Джон Ууд, Мари Боймер и други

"Ако искаш да успееш в света, обещавай всичко и не давай нищо".

Това били думите, водещи Бонапарт в голямата му история.

Но как преминава славата на Наполеон в битките и будоарите, от миналото до днес...

ЛЕГЕНДИ И СТРАХОВЕ

Въпреки разгрома при Ватерло преди повече от 200 години, пълководецът Наполеон продължава да живее на разни нива - психични комплекси, физически размери, имена на сладкиши и музика от Колдплей, Дайър Стрейтс и АББА.

Не е изненада, че тази голяма филмова продукция, с актьорите Кристиян Клавие, Изабела Роселини, Жерар Депардийо и Джон Малкович, е една от най-скъпите в Европа, поне до момента на създаването си. Епичната история го предполага.

Наполеоновите войни продължават 12 години, милиони са жертвите в Европа и отвъд, опустошените земи са от Лисабон и Австрия до Египет и Москва. Политическите машинации изглеждат Шекспирови, а интимните връзки са легендарни.

ИНТЕРЕСНО
За заинтригуваните от идеята за "голямата Френска империя" в съзнанието на революционния диктатор, фактите се сменят в годините...

РАЗМЕРИТЕ

Напоследък "малкият" Наполеон не бил толкова "мини"... Първоначално, според френските размери, височината му била 165 см, а според модерните международни мерки - 168 см, т.е. по-висок от средностатистическия французин по това време и със същите данни като Уинстън Чърчил, Адмирал Нелсън, Фил Колинс или Даниел Радклийф например...

В главната роля във филма е актьорът Кристиян Клавие, висок 168 см, така че героят в голямата история за власт, войни, походи и жени е поставен по последни мерки.

НАПОЛЕОН И ЖОЗЕФИН

Проучатата фраза "Не тази нощ, Жозефин" идвала от песен на мюзик-хол звездата Флори Форд през 1915.
Наполен и неговата първа съпруга - императрица Жозефин, са една от легендарните любовни двойки, но не всичко било по мед и масло в будоара им. Наполеон често е обрисуван като "неспособен", за разлика от Жозефин. Никой от двамата не е бил верен. Тя се забавлявала, докато той бил на бойното поле. Той също трупал множество афери.
В ролята на Жозефин е Изабела Роселини.

Анук Еме играе ревнивата императорска майка Летиция, която изобщо не се церемони:

"Аз не искам тази жена да застава между нас. Бих искала никога да не беше я срещнал".

Френският дипломат Шалр Талейран е централна фигура в обкръжението и Джон Малкович е безупречен в образа и машинациите на пресметлив и циничен придворен политик.

Талейран посява провала на Жозефин и насочва Наполеон към австрийската принцеса Мария Луиза, херцогиня на Парма, която трябва да му роди наследник:

"Тя говори френски с ужасен акцент. Франция вече има една австрийска жена, Мария Антоанета. Не може да се гради бъдеще върху лоши спомени", мисли си Наполеон, преди да е видял избраницата за родилка.

В ролята на русокосата красавица е Мави Хьорбигер.


Всички трябва да са доволни от Жерар Депардийо: "Носът, който надушва всичко".

Депардийо е в образа на Жозеф Фуше - шефът на Тайната полиция, който наистина трябва да знае всичко, но за какво....

Двигателят, който "вдъхновява" историята с промените в държавата и славата за Наполеон е абат Еманюел Жозеф Сийес, много автентичен герой, изигран от Андре Умански.

"Скъпи братко, политиката не е като войната. Отнема много повече време да кажеш нещо безсмислено, отколкото да откриеш огън". Жозеф Сийес


СТРАХОВЕТЕ във ВЛАСТТА:

Камили? Да.
Котки? Не.

Народната памет или въображение носят диагнозата, че Наполеон е страдал от айлурофобия - страх от котки. Същият проблем имали Хитлер, Чингиз хан, Юлий Цезар и Александър Македонски. Съвпаденията може и да са случайни или измислица...

В историята Наполеон е приветстван като военен гений - тактик и пълководец, начело на най-многобройната армия в света. Водил е 60 битки и губи само седем от тях преди края си.
Големите сражения срещу Русия край Аустерлиц и изключителната защита на британците и обединените сили при Ватерло са баталните сцени, които трябва да предизвикат страх, ужас и възхищение.

"Победата невинаги е да печелиш всяка битка, а да се изправиш, когато си загубил", казвал Наполеон

Той се изправя два пъти, но... все някога ще падне.

ПРОДУКЦИЯТА

Сериалът "Наполеон" се разпространява в две езикови версии - френска и английска.

Реализацията е в голяма копродукция на три континента, между 9 държави - Франция, Германия, Италия, Унгария, Испания, Чехия, Канада, Великобритания, САЩ. Освен в Европа и Канада, снимките стигат до Мароко.

Музиката към филма се изпълнява от Българската филхармония.

Като най-скъпа европейска телевизионна продукция през 2003, бюджетът се издига до 46 330 000 долара.

ИСТОРИЯ


Действието се развива от октомври 1795 до 5 май 1821.
Сюжетът следва хрониката.

Как от нископлатен генерал с амбиции, кураж и стратегии, Наполеон Бонапарт се издига в най-могъщия човек и заплаха в Европа, решен да покори целия континент и още земи...

СЮЖЕТ
Годината е 1816. Затворник, заточен от британците на остров Света Елена, Наполеон разказва на младата англичанка Бетси своя живот...

(...)

Шеметното му военно израстване започва с победа над Роялистите през 1795, последвано от походи в Италия и Египет - с доста заграбени богатства.

Междувременно се жени за капризната Жозефин дьо Боарне - любовта на неговия живот, която за съжаление не може да го дари с деца, а тя вече има две други зад гърба си.

След държавен преврат - Заговора от Ноември 1799 - Наполеон застава начело на Франция и се провъзгласява за император през 1804. Заслугата е на католическия свещеник и теоретик Еманюел Сийес. Въпреки присъствието на Папа Пий VІІ, короната Наполеон си поставя сам.

След победа срещу Русия при Аустерлиц, Бонапарт прекроява Европа и започва да издига роднините си в принцове и крале.
Дълго време единственият му проблем се явяват испанците.

Интимни похождения през цялото време не липсват. Императорът често е привличан от множество жени. Сред тях е и полската патриотка Мария Валевска, която му ражда син, но неофициален. Валевска се опитва да измоли от императора независимост за Полша в неговите завоевателски кроежи.

Раздялата на Наполеон с Жозефин е подготвена, за да се свърже с австрийската принцеса Мария Луиза, която ще му осигури имперски наследник.

Последната голяма цел на Наполеон І е да постави руския цар Александър І на колене, което води до пълен ужас в многонационалната му "френска" "Армия на 12-те езика". Москва избира да изгори, но не и да се предаде.
Този неочакван провал за първи път предизвиква потърпевшите страни да се замислят и да обединят сили срещу общия враг.

Поражението идва първо отвътре, когато Наполеон губи Кампанията в собствената си родина и се крие на остров Елба. Тази "малка загуба" няма да го откаже да се изправи и да се върне с нова армия за следващ поход срещу Русия, който се обръща в бягство до решаващата битка на Съюзниците при Ватерло на 18 юни 1815.

Разгромът е факт. Фразата за края на Наполеон І днес е крилата: "Всеки има своето Ватерло".

.....

____________________

Наградите оценяват реализацията, костюмите и декорите на драмата "Наполеон". (И не са от Франция...)

Награда "ЕММИ-праймтайм" за най-добри костюми в телевизионна минисерия на дизайнера Пиер-Жан Ларок (2003)
Награда за най-добра продукция на продуцента Жан Моито от Баварските телевизионни награди (2003)
"Златна камера" за най-добър филм от Германските телевизионни награди (2003)

Златна Романова

Войните на Наполеон: Войната на Шестата коалиция

Войните на Наполеон в Русия

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад