Николай Василев: Според мен Денков е заблуден, че бюджетът за 2024 е балансиран

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През последните дни, включително и вчера, премиерът два пъти нарече бюджета за следващата година балансиран. Според мен Денков е заблуден от своите икономисти, ако има такива, това каза в "Денят започва" бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев.

По думите му има три заблуди. Едната е, че има избор или дилема между гарантирана бедност с бюджетни излишъци и някакви високи европейски доходи с бюджетни дефицити.

"Според мен това е измама. Най-добра беше фискалната политика между супер бедната 1997 г. и 2020 г. Това бяха 23 години на възход и през всяка една от тях имаше ръст на доходите, което не е гарантирана бедност. Съответно през 1996-97 г. имаше катастрофална бюджетна политика, подобна на сегашната, и имаше голямо обедняване."

Втората заблуда е, че по-високият дефицит води до по-висок растеж.  

Третата заблуда, с която живеят управляващите е, че ако едно правителство или държавник, не правят никакви реформи и раздава колкото се може повече пари, печели избори и остава в историята с някакво достойно място. Василев е категоричен, че това не е така.

"През 2023 г. имаме планиран дефицит от приблизително 5 млрд. и половина милиона лева. Реалният ръст на икономиката е около 3,5 млрд. лева. Т.е. ние изхарчваме 5,5 млрд. дефицит, взимаме дългове, с които воденичният камък става все по-тежък и растежът е малка част от това. Ако бяха направили реален ръст на икономиката от 20 млрд. лв. тогава тази теория щеше да работи."

Според Николай Василев, ако България не влезе в еврозоната, виновник за това ще е финансовият министър Асен Василев и неговата политика.

Увеличаващата се държавна администрация при демографската криза в страната, субсидиите в икономиката за тока, нереформираните социални системи реализират големи дефицити, коментира Василев.

Допълни, че е вярно твърдението, че пенсиите се финансират с дълг.

"Взимаме огромни дългове и ги харчим за социални разходи."

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад