Проф. Калин Гайдаров: Органите трябва да се намесят решително в борбата с обирите на инкасо автомобили

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В събота в Благоевград беше извършен въоръжен грабеж над инкасо автомобил. Един от охранителите пострада тежко и този факт различава този обир от други подобни, каквито се натрупаха доста в последните години. Общото е, че всичките остават неразкрити и винаги касаят суми в особено големи размери. По темата разговаряхме с проф. Калин Гайдаров, експерт по сигурност, бивш директор на Института по психология към МВР.

Престъпниците се възползват от слабостите на фирмите, които подценяват правилата за безопасност, коментира проф. Гайдаров. Постави въпроса защо се трупат неразкритите през годините престъпления, които се извършват по един и същи начин.

Последният случай говори, че служителите на фирмите подобряват дейността си и противодействат активно и може би извършителите са били изненадани от точно такава съпротива, след което се е стигнало да стрелба и до пострадалия охранител, посочи проф. Гайдаров.

"Въпросът е органите да се намесят решително и да прекратят тези деяния. България е малка държава. Криминалният контингент не е чак толкова богат като досиета. Би трябвало да се знае кои са хората, които захранват този престъпен бизнес и действията трябва да бъдат изпреварващи. Трябва да има проникване в тези страни, да има агентурна работа. Целия арсенал го има на разположение. Той е добре регламентиран законово и подзаконово нормативно", подчерта той.

Целия разговор вижте видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад