От нашите пратеници: Вълна от съпричастност към украинските бежанци на границата с Полша

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Над 1 милион души са потърсили спасение от войната в Украйна само за седмица, съобщава ООН. Бежанците са около 2% от цялото население на страната. Те са основно жени и деца тъй като в Украйна е в сила забрана мъжете да напускат страната.

На границата с Полша - десетки бежанци прекараха часове в студа на жп гарата в Пшемисъл. Там е специалният пратеник на БНТ Тихомир Игнатов.

Броят на бежанците се увеличава всеки изминал ден. Данните показват че над половин милион украинци са прекосили границата, за да избягат от войната. Екипът ни се намира в един от разпределителните центрове в близост до граничен пункт "Медика".

Огромна е вълната от съпричастност и готовността на хората в Полша да помогнат на всеки, който бяга от войната. На място работят десетки доброволци. Отвън има специални бусове с безплатен интернет и СИМ карти за разговори. Прави впечатление, че в организацията участват много частни компании. Екипът ни срещна много доброволци с коли, които предлагат транспорт. Създадени са множество фейсбук групи, в които хората да обменят информация.

Много от хората, които пристигат имат близки и приятели, които ги чакат. Пристигат коли от Германия, Белгия, Италия и Гърция. Други пък отварят собствените си домове и предлагат работа.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад