Полковник Редл

Колко струва предателството на доверения шипонин

Държава: Унгария, Австрия, Германия
Година: 1985
Времетраене: 145 минути
Полковник Редл
За продукцията

Историческа драма

По мотиви от книгата "Патриот за себе си" на Джон Озбърн

Режисьор: Ищван Сабо

В ролите: Клаус Мария Брандауер, Армин Мюлер-Щал, Ханс Кристиан Блеч, Гудрун Ландгребе, Ян Никлас, Доротея Удварош, Атина Пападимитриу, Андраш Балинт, Карой Еперйеш, Ласло Менсарош, Ласло Галифи и др.

ВЪВЕДЕНИЕ

Режисьорът Ищван Сабо и сценаристът Петер Добаи представят филмов вариант на съдбата на полковник Алфред Редл по произведението "Патриот за себе си" на Джон Озбърн и по исторически хроники.

СЮЖЕТ


Австро-Унгарската империя. Началото на ХХ век. Издигнат и доверен на Австрийския император военен кадър в шпионажа не устоява на изкушението да има повече пари, лукс и привилегии, като продава информация на чуждо разузнаване, докато не е хванат в капан при поредната размяна на пратки. Подозрението идва от неговия нов колега (и бъдещ заместник), който е изумен от стандарта му на живот.

Алфред Редл е славен професионалист, бохем и национален предател, преживяващ едновременно охолство и угризения. Той е скъпоплатен информатор и дребна душа, множествен пример за угоден роб в система или както го определят: "Самият Редл е система". Система, на която той става жертва заради обществото, което е предал или заради себе си и своя личен избор.


ИСТОРИЯ
За историята на Алфред Редл има много версии и тълкувания.
Съвпадащото в източниците е:

Алфред Редл е австро-унгарски офицер, роден в бедно многодетно семейство в Лемберг, Австро-Унгария (сега Лвов на Украйна). Постъпвайки, 17-годишен, на военна служба, Редл бързо се издига и стига до "Евиденцбюро" и Контраразузнаването в Генералния щаб на Австро-Унгарската армия. Смятан е за една от водещите фигура в шпионажа до Първата световна война. Ползвал е няколко чужди езика и иновативни средства за времето си - снимки и звукозаписващи устройства. Доверено лице на Император Франц Йозеф, полковник Редл предава страната си, като продава информация за плановете на Австро-Унгария относно Сърбия на руснаците, които ги дават на сърбите. Редл предава и други документи обратно - от руснаците на австрийците, според историци и архиви - понякога неверни, но резултатът е, че половин милион негови сънародници загиват във война и Австро-Унгарската империя се разпада. Ползата за Алфред Редл е, че е бил високоплатен. Загубата е, че е разкрит, като през цялото време е бил изнудван заради своя интимна слабост. Присъдата му е смекчена, като е оставен да се самоубие със зареден револвер.

Последната му бележка била: "Лекомислието и страстта ме унищожиха. Платих с живота си за собствените си грехове". Алфред...

След смъртта му съжаляват. Император Франц Йозеф съжалява, че неговият доверен агент си е отишъл недостойно, с такъв смъртен грях. От Разузнаването съжаляват, че не са успели да го разпитат.
Смята се, че Редл е един от най-големите шпиони-предатели в историята. Големият въпрос е дали данните, които е предавал, са били истински планове или сътворени от него сюжети както са творили мнозина оцеляващи шпиони, заслужили славата на международни интриганти.


Филмът представя историята на полковник Редл със знаци и алюзии за неговата скрита хомосексуалност, заради която тайна е бил изнудван в приетата от него роля на информатор между две и повече страни. Предателството в сюжета е представено според сценария и романа на американския автор Озбърн така; че се отнася не за един предател, а за всички "действащи и недействащи лица" - служещи кадри и знатни особи..


ТРИЛОГИЯТА

"Полковник Редл" е втори филм от трилогия на режисьора Ищван Сабо, започнала с наградения "Мефисто" (1981), който печели първия чужодезичен "Оскар" за Унгария през 1982. Финалът е "Ясновидецът" (1988).

Общото в трите истории е деградацията на човека - личностната метаморфоза в опасни среди и времена.


"Мефисто" е актьор, който влиза в образа на своя театрален антигерой не само на сцената, но и в живота, предавайки милиони невинни души в мрака на настъпващия фашизъм.

"Полковник Редл" също е предател - на себе си и сънародниците си, на короната, на доверието и на бъдещето на една империя в предстоящата Първа световна война.


"Ясновидецът" ("Ханусен") е Ерик Ян Ханусен, роден като Херман Хайм Щайншнайдер - еврейски шарлатанин в Берлин и Виена, "окултист", "астролог", "пророк" и илюзионист на нацизма, приближен "ясновидец" на Хитлер.

Режисьорът Ищван Сабо споделя, че: "Не е необходимо да се познава историята, за да се разберат филмите му, защото в центъра на всичко случващо се е човекът и неговият избор - морален, национален, етичен, универсален".

Изменчивата човешка природа е разобличена.

Мефисто е артист, Редл е военен, Ханусен е "пророк".
И тримата "герои" носят маска.

В главните роли в трилогията е забележителният Клаус Мария Брандауер - австрийски театрален актьор и режисьор в състава на Императорския театър - "Бургтеатер" (Burgtheater) във Виена, от 1972 до днес. Брандауер често отказва предложения в киното освен за филмите на Ищван Сабо (последният им общ филм засега е "Окончателен доклад" (2020). Във филмовите изключения предпочита историческия жанр - снима в "Извън Африка", "Quo vadis", "Френската революция", "Коронаваният принц Рудолф", режисьор е на "Марио и магьосникът" по Томас Мас и е особено приковаващ в главната роля на суперпродукцията "Рембранд".

В "Полковник Редл" Клаус Мария Брандауер си партнира с германския актьор Армин-Мюлер Щал, с когото освен общ език ги свързва и музикалното образование.

Епохата и действието в трилогията са внимателно наблюдавани от камерата на перфектния кинооператор до Ищван Сабо - Лайош Колтаи.

През 2018 филмът "Полковник Редл" е реставриран в 4К-резолюция от Национален филмов фонд на Унгария.

През 2021 режисьорите Ищван Сабо и Мартин Скорсезе са удостоени с Юбилейната Почетна награда "Сатяжит Рей" за цялостен принос и хуманизъм в киното.

*И до днес историята за полковник Алфред Редл остава толкова разгадана, колкото и "Аферата "Драйфус" или ролята на Ким Филби ... Резултатът от играта на шпионите с "информация" се измерва с историческите последици в действителността - страшни и фатални за поколения напред.

Златна Романова

НАГРАДИ и НОМИНАЦИИ за филма "Полковник Редл":

Награда "Златна палма" и Наградата на журито за чуждоезичен филм от Фестивала в Кан (1985-1986)
Награди за чуждоезичен филм от БАФТА, от Германските филмови награди за филм на Ищван Сабо и главна роля на Клаус Мария Брандауер, Награди от Фестивала във Валядолид и от Асоциацията на Полската филмова критика (1985-1986)
Номинации "Оскар" и "Златен глобус" за чуждоезичен филм (1985-1986)

"Мефисто"

"Ясновидецът"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад