Ясновидецът

Кой е илюзионистът на нацизма и "Ясновидецът на Хитлер"

Държава: Унгария, Австрия
Година: 1988
Времетраене: 115 минути
Ясновидецът
За продукцията

Историческа драма

Режисьор: Ищван Сабо

В ролите: Клаус Мария Брандауер, Ерланд Йозефсон, Илдико Баншаги, Валтер Шмидингер, Карой Еперйеш и др.


ФАБУЛА


След раняване войникът Клаус Шнайдер се оказва надарен с телепатия и видения. Неговите феноменални предсказания го издигат в доверен пророк на събития и катастрофи, най-голямата от които е победата на нацизма. Но способностите на Ханусен не стигат да го спасят в играта, която сам е започнал.


СЮЖЕТ


Войникът Клаус Шнайдер е ранен в главата през Първата световна война и постъпва в болница. Лекуващият го доктор Емил Бетелхайм забелязва, че пациентът му има телепатични и порорчески способности, с които може да помага в самоубийствени случаи. След войната Шнайдер среща своя бивш капитан Новотни, който провежда забавления с пътуващ театър и предлага на Шнайдер да се включи в представленията, като смени името си на Ерик Ян Ханусен за по-привлекателно, с датско звучене.

Ханусен става звезда със своите психични и магични сеанси.

Когато предрича потъването на круизен кораб, "пророкът" е арестуван, но поради липса на доказателства за неговата информираност е освободен.

Шнайдер заминава за Берлин с Новотни и любовницата си. Тук влиза в средите на привлегированите 10 000 членове на обществото. Въпреки че е евреин, Клаус Шнайдер се сближава с националсоциалистите, които са доволни да се съветват с него, без да се интересуват от неговия произход.

Ханусен трупа слава и богатство. Проявява щедрост, благотворителност и поддържа изборната кампания на нацистите. Предсказва победата на Хитлер и бъдещия му възход като новия Господар на Райха. Предвиждането се сбъдва.

През 1933 нацизмът идва на власт и Ян Ханусен влиза в средите на Тайните служби. Може би от там разбира за подготвяно подпалване на Райхстага, което оповестява публично и няколко дни по-късно сградата пламва. Приятелите му са ужасени, а самият Ясновидец се оказва непредпазлив. Големият "пророчески глас" на властта и обществото става предател и е арестуван. Стига се до неговия еврейски произход и Ханусен става враг за едни и жертва за други....

Прокурорът: Твърдите, че можете да четете мислите на хората.
Клаус Шнайдер: Да
Прокурорът: И можете да им предскажете бъдещето?
Клаус Шнайдер: Да
Прокурорът: Тогава, може ли да Ви попитам за моето бъдеще.
Клаус Шнайдер: Вие ще загубите това дело.


ИСТОРИЯ

Кой е Ерик Ян Ханусен...

Хипнотизатор, астролог, пророк, психолог, писхопат, шарлатанин или "шпионин".

Според историята:

Ханусен е роден като Хершел Хаим Щайншнайдер на 2 юни 1889 във Виена, където започнал работа първо като репортер и бързо станал измамник в занаята, изнудвайки светски личности със скандална информация, която заплашвал да публикува. Така забогатял, придобил фалшив авторитет, от чийто пиедестал развил и други свои "паранормални" способности, които се превърнали в неговите звездни номера. През 1928 бил обвинен в шарлатанство и подкупи, но бил оневинен след две години с аргумента, че "само слабоумен човек бил могъл да повярва на такива истории". Ханусен е работил и в цирка като акробат и илюзионист, бил е водевилен артист, но най-вече "окултист" в светски спектакли и сеанси на нацистки среди и тайни общества. Бил е задоволен с пари, слава, привилегии и жени ( имал на разположение харем и самолет). Екзекутиран е в нощта на 24 срещу 25 март 1933, тялото му е намерено две седмици по-късно в гората на Барут, южно от Берлин.


В историята е известен като "Ясновидецът на Хитлер".

ФИЛМ

"Ясновидецът" е последен филм от трилогията на режисьора Ищван Сабо, започнала с наградения "Мефисто" и продължила с номинирания "Полковник Редъл".
Общата тема в сжетите е деградацията на човека и изменчивостта на личността в опасни среди и времена.
В главната роля е австрийският актьор Клаус Мария Брандауер, забележителен в киното, въпреки че предпочита театъра. Брандауер е в състава на Императорския театър - "Бургтеатер" (Burgtheater) във Виена, от 1972 до днес.

Целият актьорски състав е класен и международен:

Ерланд Йозефсон е шведски театрален актьор и писател, познат в киното от филмите на Ингмар Бергман. Починал на 25 февруари 2012.

Карой Епейреш е унгарски театрален актьор, свързан в киното с филмите на Ищван Сабо. Номиниран с Европейска награда за "Елдорадо" (1989).


Илдико Баншаги е унгарска, предимно филмова актриса, също известна от филмите на Ищван Сабо.


Валтер Шмидингер е австрийски актьор с предимно телевизионни роли, популярен повече в Германия. Починал на 28 септември 2013 в Берлин.

Филмът "Ясновидецът" е реализиран от Филмовата компания на Артур Браунер и от Германската телевизия ZDF.
Сценарият се позовава на исторически събития и на автобиографичната книга на самия Ерик Ян Ханусен, като в сюжета неговият образ е по-оневинен.
В общата популярна история Ханусен е бил шарлатанин, ограбил мнозина вярващи в способностите му, и виновен за гибелта на други.
Предполага се, че е бил убит в резултат на вътрешни интриги в Тайните служби, в които се е забъркал - точно месец след подпалването на Райхстага....

(...)

*За подпалването на Райхстага се води Лайпцигският процес - от февруари 1933 до януари 1934.
Обвиняем е и българският комунистически лидер Георги Михайло Димитров, произнесъл своята историческа реч срещу Гьобелс. След продължил една година съдебен процес накрая осъден и екзекутиран е холандският работник Маринъс Ван дер Любе.
Дали "пророкът" Ханусен е предсказал и това...

Историците коментират филма като "Спорна версия на важна тема от историята за властта през ХХ век".


Режисьорът Ищван Сабо не използва специални ефекти, но разказва специални истории с многозначителни герои.

Майстор на камерата отново е Лайош Колтаи.

Трилогията се излъчва реставрирана в 4К-резолюция от Национален филмов фонд на Унгария.

Златна Романова

"Окултната мания, ритуалите и пророчествата на нацистите са изследвани в документалната поредица "Свръхестествените нацисти".

"МЕФИСТО"

"Полковник Редл"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад