Промените в Конституцията: Мотиви, очаквания и реалности

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Държавният глава наложи вето и върна за прегласуване възстановяването на правомощията Пленума на ВСС, както и надзора на законност, упражняван от  главния прокурор.

"Един закон е толкова по-справедлив, колкото по-лесно се тълкува и прилага. Това не го откриваме нито в единия, нито в другия текст. За мен това вето беше предизвестено и щях да се учудя, ако нямаше вито", каза в студиото на "Денят започва" Ива Митева - бивш председател на Народното събрание.

По думите ѝ тук промяната на закон с друг закон е неприложимо, защото в случая имаме обикновен закон и конституционен закон, което е коренно различно.

Според д-р Иван Брегов – правен експерт в Института за пазарна икономика, срокът между гласуванията на промените в Конституцията е бил много кратък.

"Не се организира пълноценна дискусия. Отделно от това, в Закона за изменение и допълнение на Конституцията липсват мотиви по множество от въпросите и това няма да благоприятства едно потенциално тълкуване как да се приложи самата Конституция", отбеляза той.

На какво още акцентираха гостите в студиото вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад