Росица Кирова, ГЕРБ: Ако няма управление с ПП-ДБ, няма да има ротационно председателство на НС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Джентълменското споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ важи само при условие, че двете най-големи парламентарно представени политически сили постигнат договорка за общо управление, независимо дали с първия или втория мандат. Това заяви в "Денят започва" заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова.

"Това беше ясно още първия ден и няколко пъти беше изговорено. Председател на Народното събрание като практика се предлага от най-голямата парламентарна група или от мнозинство. Ние все още нямаме мнозинство", каза тя.

В "Денят започва" Кирова коментира и изтеклите в публичното пространство варианти за кабинет на ПП-ДБ.

Според нея проектокабинетът трябва да се уточни на лидерски разговор. Относно спряганата кандидатура на Николай Денков за министър-председател, тя коментира, че има значение в какъв в контекст се предлага той.

"Денков може да е министър-председател в правителство, където ГЕРБ и ПП-ДБ имат равнопоставено участие на министри и експерти. Различно е значението на името му, ако бъде представен за министър-председател и предложен като такъв за правителство на малцинството", изтъкна тя.

Кирова коментира още, че идеята Кирил Петков да е вицепремиер по службите за сигурност не е най-сполучливото предложение, защото той "има в миналото си странни действия":

"Той утре може да разпореди и вашия арест, в кръга на шегата, разбира се, защото така е преценил и някой му е внесъл информация, която му звучи много убедително без да разполага с доказателства и факти за нея. В този смисъл едва ли това е най-сполучливото предложение".

Заместник-председателят на Народното събрание отхвърли и идеята Асен Василев да е министър на финансите като уточни, че ПП-ДБ като втора политическа сила, имат право да излъчат свой кандидат за това министерство.

"При условие, че имаш "Слаб 2" по отношение на финансите, даден ни от българското Народно събрание и от българските граждани, отново да искаш да управляваш финансите, това е една особена форма на садизъм", каза тя.

Ако не се стигне до споразумение за управление с ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС ще предложи свое правителство и ще потърси подкрепа от другите партии, което, обаче, не означава, че са възможни коалиции с "Възраждане" или с БСП.

Кирова уточни, че ГЕРБ-СДС разполага с няколко варианта за свой кабинет, включително и такъв , оглавен от проф. Николай Габровски, но той не е основния вариант.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад