Проф. Ива Христова: Случаите на скарлатина намаляват, проблемът с варицелата остава

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В периода на ковид пандемията имахме намаляване на имунизационния обхват. За щастие, сериозно наваксахме с това през последната година - вече гоним средните нива, които сме имали. Това каза в студиото на "Денят започва" проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по повод вълната от шарки и намаления обхват на ваксинация срещу морбили.

Тя акцентира върху значението на имунизацията за предотвратяване на инфекциозните заболявания:

"Отдавна не сме свидетели на огромните епидемии от тежки заразни заболявания, които сме имали преди няколко десетки години. Това е благодарение на огромната наука, която е вложена в разработването на ваксини и на прилагането им."

Случаите на скарлатина намаляват на седмична база - процесът е овладян, но при варицелата проблемът продължава да стои, заяви проф. Христова.

"Има васкина срещу варицела, която не е в задължителния календар, и това е причината да имаме широко разпространение на варицелата. Разпространението е придимно в големите градове и сред децата до 5 години", уточни тя.

Според нея е важно да има един сериозен здравен филтър на входа на детските ясли, детските градини и училищата.

"Възможностите са първо за ваксинация, за да има една обучена имунна система, която при среща с вируса да реагира бързо и да го елиминира. И второ - ролята на здравния филтър", обобщи проф. Христова.

По думите ѝ на голяма част от населението липсва информация за ваксините - нещо, с което личните лекари могат да се справят.

Какво още каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад