Тодор Радев за разговора Зеленски-Си Дзинпин: Пекин се чуства подготвен да играе ролята на посредник

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и председателят на Китайската народна република Си Дзинпин са провели в сряда телефонен разговор, съобщи в профила си в Туитър украинският лидер.

"Имах дълъг и съдържателен телефонен разговор с президента на Китай Си Дзинпин. Вярвам, че това обаждане, както и назначаването на посланик на Украйна в Китай, ще дадат мощен тласък за развитието на нашите двустранни отношения“, написа в Туитър Зеленски. 

"Разговорът между Си Дзинпин и Зеленски дойде след серия от срещи между китайския и други лидери - Путин, Макрон, Шолц, Фон дер Лайен. Това показа, че Пекин е узрял и се чуства подготвен да играе ролята на посредник. Това е най-голямата новина от този разговор", каза в "Денят започва" Тодор Радев – журналист от Китайска медийна група.

Според него от разговора са дошли две послания - Си Дзинпин посочи, че Китай няма да бъде пасивен наблюдател, нито ще използва кризата за свои цели, и второ - тонът на разговора, в който има много важен момент за украинската страна:

"По време на разговора Си Дзинпин е казал на Зеленски, че взаимното уважение на суверенитета и териториалната цялост е политическата основа на китайско-украинските отношения."
 
Какво още каза журналистът в коментара си вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад