Ще има ли редовно правителство? Коментар на Мира Баджева, Кристиян Шкварек, Иван Брегов и Благослав Михайлов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще има ли редовно правителство? На този въпрос в студиото на “Избори 2023: Резултатът” отговориха журналистката Мира Баджева, политическият анализатор Кристиян Шкварек, юристът Иван Брегов и Благослав Михайлов от гражданското сдружение “Стража”.

“Мисля, че няма да има, независимо какво показват процентите, защото почни 50% от симпатизантите на ПП-ДБ биха подкрепили такова правителство. Аз лично мисля, че това би било катастрофално за тази коалиция и те много добре го осъзнават. От подобно коалиционно правителство повече полза биха извлекли ГЕРБ”, заяви Благослав Михайлов.

Според Иван Брегов е много важно “кой ще кани на танц”.

“Ако ГЕРБ от позиция на силата канят на танц, това е много унизително за ПП и ДБ. Ако ПП и ДБ от позиция на силата искат да легитимират ГЕРБ, това дали няма да ги взриви като политическа сила”, запита той и допълни: “Много е важно кой какво ще легитимира в своята концепция.”

Кристиян Шкварек обърна внимание на хипотезата третата политическа сила да е носител на отговора дали е възможно да има редовно правителство.

“Ако “Възраждане” са трети, аз виждам един много засилен не само вътрешен, но и външен натиск към първите две партии да направят правителство”, прогнозира той.

Мира Баджева подчерта, че политиците да пропуснали да убедят негласуващите да отидат до урните - те продължават да са толкова, колкото бяха и на предишния вот.

“Ако политиците го бяха направили, нямаше сега да имаме абсолютно същите резултати като тези на предишните избори. На ПП има трябваха още една напълно излишни избори, за да се сетят, че им е нужно да се коалират, за да увеличат шансовете си да са първи и именно те да са тези, които канят другите в опит да направят правителство”, подчерта журналистката.

Какво още казаха коментаторите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад