Соня Момчилова: Генералният директор на БНТ трябва да е визионер, без да е авантюрист

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Неизбирането на генерален директор на БНТ не е краят на СЕМ. Това е краят на практиките, които са се повтаряли досега и за медийната среда ефектът е нулев, това заяви в "Още от деня" председателят на СЕМ Соня Момчилова.

Позволихме си да бъдем по-капризни, да предявим критериите си, да изискваме за работещите в БНТ и за зрителите такъв човек, който да е визионер, без да е авантюрист, да е компетентен, да проявява грижа, очерта тя.

По думите й и осемте концепции са отговаряли и на трите критерии от процедурата. "Хората, които се явиха, бяха и с организационна, и с управленска, и с професионална компетентност".

Според нея обаче обществената мисия на БНТ, която я откроява от всички останали, се нуждае от мисионер, който да я проведе. "Аз такъв некомформистки настроен, нерешен да се саморазправи с 60-годишната традиция на БНТ, не видях", подчерта Соня Момчилова.

Посочи, че е чудесен симптом фактът, че никой от кандидатите не е бил подкрепен с три гласа.

"Стартираме нова процедура и очакваме охрабрелите телевизионери, които не се явяват на подобни конкурси, защото смятат, че без политическа подкрепа и без гръб няма смисъл да стават за резил."

Изрази надежда, че такива хора има и че те ще бъдат сред кандидатите за генерален директор на БНТ след няколко месеца, когато ще е в ход новата процедура.

Обществената телевизия трябва да спазва текста от закона, който изисква плурализъм - при каненето на гости и провеждането на разговори, категорична е Момчилова.

"Трябва да съблюдава добрият тон, да бъде еталон за високи критерии по отношение на езика, който се използва. Трябва да бъде на мястото на събитието, да не подхожда избирателно и да не подрежда според субективни критерии новините. Трябва да бъде финансирана категорично по друг начин и това условие трябва да залегне в новия закон."

Председателят на СЕМ се обяви и за удължаване на мандата на генералния директор, който в момента е три години.

"Три години е време, в която нито една концепция не може да се реализира, дори и частично. Това е време, в което човек тъкмо се е огледал, дал си е сметка къде са слабите места и трябва да си ходи, за да дойде следващият", коментира още тя.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад