Стефан Манов: Решението на ЦИК за обединявате на машинния и хартиения вот цели да обезсили максимално машинния вот

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Решението на ЦИК за обединявате на машинния и хартиения вот абсолютно цели да обезсили максимално машинния вот, заяви в "Денят започва" Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК.

"Снощи имахме заседание на Обществения съвет към ЦИК и колегите са възмутени от това решение. Виждаме един процес, който се развива в няколко стъпки, който тръгна с доброто намерение избирателят да има възможност да избира между това дали иска да гласува с хартиена бюлетина или да гласува на машината, постепенно се разбра, че всички опити да бъде запазено отчитането на машинния вот като такова, за да можем да го проследим, сега последната стъпка на проверка, а именно да проверим колко избиратели са решили да изберат единия или другия вот, е заличена."

Манов е категоричен, че преброяването на бюлетини от машинно гласуване и преброяването на хартиените бюлетини се извършва поотделно и това е записано в чл. 271 в Изборния кодекс.

Той подчерта, че ЦИК забравя, че тя е един административен орган.

"Има Административно-процесуален кодекс и в него има един фундалентален чл. 6, който се казва Съразмерност. Там законодателят е казал: когато има различни законосъобразни решения, административният орган трябва да избере това, което в най-голяма степен защитава интересите на гражданина и на обществото. Какви са интересите на гражданите и на обществото? Честен вот, прозрачност, яснота, проследяемост на изборния резултат, контрол, който може да бъде направен от независими наблюдатели, от политическите сили, които участват във вота, от медиите."

Манов заяви, че това решение ще усложни работата на комисиите.

"Комисията ще преброи примерно 250 машинни бюлетини и 40 хартиени и на един хвърчащ лист ще напише 250+40. След което ще пише - в тези 250 има Х за партия А, У - за партия Б, същото за хартиените бюлетини. Ще има нанасяне на корекции, дописване, за да ги напише накрая в протокола."

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад