Войната в Украйна: една година през личната история

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преподавателят в Харковския университет проф. Михаил Станчев разказа в "Денят започва", че със семейството си е останал две седмици в Харков след началото на войната в Украйна. След това по молба на децата му и на БАН на 11 март е пристигнал в България.

Проф. Станчев каза, че са имали надежда, че войната ще продължи няколко дни, какъвто е бил случаят в Грузия, но в крайна сметка е послушал близките си и се е върнал в България.

Сподели, че година по-късно студентите му от Харков сега са разпръснати в 27 държави по света.

По думите му след като са срещнали сериозен отпор от украинските сили, Русия е предприела друга тактика - удари по инфраструктурата на Украйна с ракетни атаки.

На ден в Харков се връщат по 2000-3000 души. Преди войната населението му е 1 800 000 души, в момента там живеят 1 200 000 души, въпреки ежедневните удари, каза проф. Станчев.

Хората вече не се страхуват, сега мислим как да се върнем. Всичко работи, но е много скъпо.

Путин повтори вчера известните тези на Русия, че са жертви, че се защитават и са мобилизирани, за да оцелее Русия. Байдън каза, че няма за цел да напада Русия и няма да дадат Украйна да бъде победена, допълни проф. Станчев.

По думите му днешната среща на Байдън с лидерите на страните от формата "Букурещ-9" предпоставя промяна на архитектурата на сигурността в Европа.

Вижте и още във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад