Външнополитическата визия на Китай и отношението към войната в Украйна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Безпокойството в САЩ расте относно възможността Китай да предоставя помощ на Русия - това се разбра от срещите и разговорите на Мюнхенската конференция. В изказване на външния министър от последните дни се разбира, че Китай подкрепя териториалната цялост и суверенитета на всички страни, но същевременно призовава да не се налива масло в огъня.

Тодор Радев, журналист от Китайската медийна група, уточни, че в интервюто си за телевизия CBS Антъни Блинкен всъщност не е дал детайли с каква точно информация разполагат Съединените щати за потенциални планове на Китай и е казал, че тази помощ би била оръжие и муниции. Още на следващия ден говорител на китайското външно министерство е направил доста остър коментар по повод изказването на Блинкен, в който е призовал САЩ да спрат да разпространяват фалшиви информации и е заявил, че САЩ не са квалифицирани да нареждат на Китай и Пекин няма да допусне каквото и да е, нито да оказват натиск върху китайско-руските отношения.

"Това е един особен и в последните години обичаен начин да говорят Китай и САЩ", отбеляза Радев. И поясни, че при срещата на Мюнхенската конференция украинският външен министър Димитро Кулеба е казал на колегата си Уан Ий, че Украйна оценява позицията на Китай за политическо разрешаване на кризата и очаква той да продължи да играе конструктивна роля.

Какво още каза журналистът вижте във видеото.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад