Университетът по време на криза: истории от Барселона

Предаване: Панорама, 10.12.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В най-голямата аудитория на Факултета по медицина в Университета на Барселона първокурсниците са погълнати от лекция по биостатистика. Те са късметлии. Първата им година като студенти няма да е у дома, а тук, сред колегите им.

Именно с изучаването на медицина преди 520 години е поставено началото на висшето образование в Барселона. Днес традициите и иновациите са в хармония в този университет със 72 000 студенти. Но в годината на Ковид и тази вековна институция е изправена пред изпитание.

Д-р Мария Консепсион Амат Мирайес, заместник–ректор на Университета на Барселона: Когато обявиха пандемията както навсякъде по света, така и ние тук трябваше да си останем у дома. Незабавно учителите и студентите трябваше да се приспособят към кризисната ситуация. Трябваше да можем да информираме нашата общност, затова създадохме специален уебсайт на университета, посветен на Ковид-19. Служители разработиха документи за адаптиране на традиционното обучение към виртуална среда. Бяха изпратени насоки за преподавателите относно оценяването в тази среда, защото това беше един от аспектите, които най-много ни тревожеха. Бяха организирани много уебинари с обучения за всички аспекти на преподаването.

Година по-късно в двора на Факултета по география и история почти нищо не напомня за съществуването на Ковид-19.  От октомври студентите учат изцяло присъствено с пълен капацитет на залите.

Д-р Велислава Симеонова, преподавател в Университета на Барселона: Тази учебна година започна с изключително нова нормалност. Върнахме се в аудиториите, започнахме лекции in situ или на място с ограничителни мерки, които включват носенето на предпазна маска, гарантирането на дистанция между студентите в аудиториите и използването на дезинфекциращ гел.

Д-р Велислава Симеонова току-що е завършила лекцията си по „Туризъм и територия на Испания“. В Барселона, където туризмът определя всеки аспект от живота, през последните години това е една от най- популярните специалности в университета.

Д-р Велислава Симеонова, преподавател в Университета на Барселона: Голяма част от студентите предпочитат завръщането в аудиториите, без съмнение. Няма изискване към преподавателите да бъдат ваксинирани, въпреки това голяма част от тях – мога да твърдя за нашия департамент по география – сме преподаватели, които сме ваксинирани.

В началото на пандемията Испания е една от най-тежко пострадалите страни. Днес картината е коренна различна. През последните седем дни заразените в 46 - милионната държава са 96 души на 100 000, а в България - 183. Ваксинирани са 82 % от испанците. Преподавателите са в първата група наравно с медиците. Така властите поставят образованието сред сферите от стратегическа важност и гарантират възможността за връщане в клас.

Д-р Мария Консепсион Амат Мирайес, заместник–ректор на Университета на Барселона: Най-голямото предимство на присъственото обучение е участието на студентите. Във виртуална среда е много лесно да се изключиш, да се откъснеш от факултета, от преподавателите, от връстниците си. Сега, когато сме в аудиториите, ние сме заедно и е много по-лесно да общуваме, да влизаме в диалог, да им задаваме въпроси. Тази сутрин на моята лекция аз правех точно това. Така по-лесно се поддържа интереса към науката, връзката помежду им, връзката между тях и учителя, между тях и институцията. Общуваме и неформално – в залата, в общите пространства, в заведенията. Успяхме да възстановим живота на  факултетите с всичките им дейности почти напълно.

Духът на университета като общност изглежда непокътнат от ковид. Тази библиотика е една от общо 17-те в университета - със своите 300 000 тома, от които и някои на по 500-600 години. Работи както преди пандемията.

Стивън Апостол Власакиев, служител в библиотеката на Университета на Барселона: Ние затворихме от март до юни 2020. Юни отворихме само за заем на книги, хората идваха със запазен час, ние им приготвяхме книгите в торбички, за да има минимален контакт. После септември отворихме, но също със запазен час и с максимален капацитет от 30%. Ако тук се събират към 300 души, тогава можеха да идват по 80 души до обяд и 80 следобед. Сега от септември премахнахме всички мерки, тъй като вече не бяха нужни и отворихме с пълен капацитет, като единствено молим хората да са с маски.

Но годината на затваряне, социална дистанция, самота и страхове, оставя и  белези.

Д-р Мария Консепсион Амат Мирайес, заместник–ректор на Университета на Барселона: Отчетохме определено неудобство и тревожност сред студентите. Някои от тях се нуждаеха от емоционална подкрепа. И все още се нуждаят. Организирахме гореща телефонна линия за оказване на помощ на всеки, който я потърси - от студентите, преподавателите, служителите на администрацията. Беше създаден и център за психологическа помощ, в който психолози работят с нуждааещите се от терапия. Но тази година студентите са по – щастливи от миналата.

БНТ: Какво им казахте на първата лекция, на която ги видяхте тази година?
"Добре дошли! Добре дошли! Много се радвам да съм с вас, да ви видя, да видя очите ви, които не съм виждала с месеци! Беше голямо удоволствие да съм с тях. Аз съм преподавател, аз обичам да преподавам. Те ценят много това.“

Максим от Силистра и Уолтър от Хелзинки се срещат в Барселона. Пристигат тук, в EAE Business School на обмен за студенти по програмата „Еразъм+“ на Европейския съюз. Щастливи са, че и програмата е била възстановена с реално присъствие в университетите и са могли да се срещнат не в Zoom. За тях миналата година е само лош спомен.

Максим Димитров, студент от България: Аз съм от България, но през последните три години учих в Нидерландия, в Маастрихт, а сега съм на обмен тук. Миналата година бяхме 100% онлайн, ходехме присъствено само на изпити и ако имаме някакви допълнителни въпроси, за да питаме преподавателя.  Аз съм човек, който обича да види, да пипне, да бъде потопен в обстановката, за да научи нещо, а не сам с книгите, които чета. И от тази гледна точка беше по-трудно за мен.

Уолтър Хаконен, студент от Финландия: Аз бях във Финландия и ние също бяхме изцяло онлайн. Беше много досадно, защото аз имам нужда от хора около себе си. Много по - хубаво е да учиш присъствено, с други хора. За мен беше много потискащо да съм у дома през цялото време. Психически ми беше трудно. ....Ако три месеца си постоянно у дома, няма как да си щастлив.

Максим и Уолтър са двама от 10-те милиона европейци, които се възползват от програмата "Еразъм+".  Тя дава шанс на хора от 33 страни да учат зад граница, а бюджетът й за следващите седем години беше увеличен два пъти спрямо предишния период - на 26 милиарда евро - израз на значението, което Брюксел придава на образованието.

Максим Димитров: Изборът ми беше дали да остана в Нидерландия или Еразъм и стаж някъде. Исках да опозная други култури, да попътувам, да разговарям с различни хора, да разширя хоризонта си. Избрах го заради опита, заради приключението.

Уолтър Хаконен: Избрах Барселона, защото е напълно различна от Финландия. Това е момент, в който просто се хвърляш напред в ситуация, в която не познаваш никого. Срещаш непознати хора, трябва да създадеш приятелства, това е добра школа за социалните ти умения.

Финландец и българин. Младежи от юга и севера на Европа. Откриват и себе си, и какво е Европа, благодарение на програмата "Еразъм+" и оценяват силата политиките на сближаване св съюза на 27-те.

Максим Димитров, студент от България: Ако имам дете един ден и то учи в университет, определено ще му препоръчам да участва в тази програма. В началото бях негативно настроен, мислех си - това ще е нова страна, нови хора, притеснявах се как ще е. Но дойдох тук, срещнах различни хора, започнах да разговарям с тях, видях, че са много открити, готови веднага да завържат разговор, без напрежение, защото всичко тук е за забавление. Всъщност, Еразъм не е програма само за обучение. Както ни казват и нашите преподаватели, излизайте повече, опитайте се да създадете повече контакти, повече приятелства, вижте града, опознайте страната, преживейте колкото можете повече, защото сте тук за шест месеца.

Максим и Уолтър се чувстват добре във фантастичния свят на Барселона. В обзетия от коледно настроение град оживлението е осезаемо, туристите са навсякъде.

Д-р Велислава Симеонова, преподавател в Университета на Барселона: По време на пандемията Барселона загуби голяма част от своите туристи и може би това беше прецедент в цялостното развитие на града от десетилетия, ако не и от Гражданската война в Испания. Но… туристите се завръщат, Барселона се събужда и надяваме се, че туризмът отново ще дойде с нова сила, по–устойчив, по–обогатяващ и с по-голяма сигурност по отношение на заразяването.

В Испания страхът от Ковид вече го няма, изместен е от разумни мерки и  спокойствието, че е направено каквото трябва, а именно – масовата ваксинация. Животът не след, а с Ковид продължава. С добре научени уроци и грижа за най-важното, онова, което засяга живота на всеки човек и определя бъдещето на всички заедно.

репортер: Цветелина Йорданова
оператор: Атанас Атанасов

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад