100 златни сватби в Казанлък

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кметът на Казанлък лично води церемонията по подновяване на брачния обет на юбилярите. За да открият хората, които са сключили граждански брак през далечната 1967 година, общинските служители от ГРАО са изследвали документите от архивите. Общо 129 двойки празнуват златна сватба тази година. Сватбеният ритуал преповтори по съвременен начин сватбата.

Първа брачна целувка, първа брачна наздравица и първи брачен танц. Интересен момент бе разчупването на питката – така женените вече 50 години споделиха от опит дали обичаят с по-голямото парче е достоверен оракул за това кой ще командва цял живот вкъщи или не. Семейство Николинка и Васил Василеви довериха, че любовта им и до днес е истинска и ако трябва да върнат времето, отново биха се избрали един друг.

Николинка Василева: "Събрахме се и с голяма любов сме се взели. Искахме се, не ме дадоха, пак идва той да ме иска и тъй се събрахме и живяхме. Един без други не можем. И днеска да ви кажа - единият ако е болен, другият също страда. Все едно сме скачени съдове
Васил Василев: "Тя е любовта на живота ми, щом толкова години живеем заедно, значи е така."

Според семейство Нонови тайната на щастливият брачен живот е в търпението и взаимните компромиси.
Целта на събитието е не само да се направи едно мило припомняне на възрастните хора за сватбения им ден отпреди 50 години, но и да предадат опита си на младите и да ги убедят, че бракът не е отживелица, а красота, любов, грижа, нежност и доверие, много търпение и взаимни прошка.