Нено Димов: Ние трябва да се грижим за природата, а не да я оставим на произвол

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Имаме две страни с различни мнения, обясни министърът и предположи, че протестът на зелените неправителствени организации е защото те категорично не желаят развитието на зимния ски туризъм в България. В Банско ще протестират и хора, които искат друго развитие.

Предвижда се промяна спрямо закона, който действа в момента. Концесията не отговаря на новото законодателство. Тя е правена по закона от 2001 година. Сериозните неточности в нея водят до част от конфликта. Ясно е, че границите, които очертават зоната, не търпят абсолютно никаква промяна. Вътрешно не може нищо да се прави, защото то е просто инвестиционно намерение, а към днешна дата инвестиционни намерения няма. Дори планът за управление не дава право за строителство или сеч. Говорейки за строителство, става дума само за спортна инфраструктура, уточни Димов. Планът дава право на инвестиционни проучвания, които ще трябва да минат през цялата процедура за оценка на въздействието върху околната среда.

Министър Димов каза, че има шанс да видим втори лифт на Банско. По негово мнение е очевидно, че от екологична гледна точка е много по-чисто да имаме електрическо придвижване, отколкото с коли. Без промяна на концесията и плана за управление няма възможност за изграждане на нищо ново, заяви той. Ако те бъдат променени има възможност, но не означава, че ще бъдат направени, защото трябва да има инвестиционно намерение, което да мине по цялата линия на екологичното законодателство.

Концесионната такса от 2001 година е базирана на приходите и се изчислява по формула. В момента параметрите по тази формула се променят. Очаква се увеличение с около 100%, но това не може да бъде фиксирано.

Нено Димов: Няма конфликт между опазване на околната среда и развитието на ски спорта и това го виждаме във всички държави в Европа. Възможността да спортувате е здраве.