Благодарение на Българската Коледа близнаци вече стъпват на краката си

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди пет години съдбата изпратила най-големият подарък на Светлана – близнаците Елеонора и Димитър. Децата обаче се родили преждевременно и се наложило да останат в кувьози. Шест месеца по-късно лекарите им поставили диагнозата детска церебрална парализа.

„Наложи се неонатология, кувьози, бързо, адекватно лечение, за спасяване от още по-тежки поражения, които можеха да станат. Всичко ми се случи в София. Там ми поставиха диагнозата още на 6- месечна възраст с препоръката за моментално започване на рехабилитация, която е всекидневна, ежедневна, месечна, годишна, нон - стоп“, каза Светлана.

Държавата обаче отпуска на Ели и Митко средства за едва 12 процедури в годината.

„До юни месец сме приключили със лечението и става така, че останалия период от годината аз трябва да го поема сама. За 30 дена конкретно в санаториума, в който бяхме до момента е 810 лева. Един месец дори да изпуснем е загуба за нас“, каза Светлана.

За трета поредна година със средства осигурени от кампанията, двете деца са получили рехабилитация, а резултатите са цяло чудо.

„Благодарение на Българската коледа успяхме да седнем сами, да се обръщаме на всички посоки, пълзене, лазене, като всяко едно нормално, здраво дете. Единият от близнаците вече ходи доста уверено хванат за ръка, качва стълби, другият вече говори, благодарение на рехабилитацията“, каза Светлана.

Тя е категорична, че хората, които са се включили в кампанията „Българската коледа “ са й върнали освен вярата в доброто, но и надеждата, че децата й ще получат шанс за нормален начин на живот.