Какъв въздух дишат хората в някои от най-големите български градове

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тя каза, че на страницата на Столична община всеки гражданин ежедневно във всеки час на денонощието може да открие информация за нивата на замърсяване с фини прахови частици, които в момента са единственият замърсител на въздуха, който в определени моменти достига прагови стойности.

50 mg/m3 е прагова стойност осреднена за цялото денонощие и от началото на месеца 2 са дните, когато имаме достигане на прагови стойности само в част от 6-те станции, които са на територията на Столична община. Стойностите, които са привишени са на 8-ми декември в 4 от станциите, в Дружба, Надежда, Хиподрума, Павлото и Младост, каза Радева. Другият ден с повишени стойности е 9 декември.

Основните замърсители на въздуха са транспорта и битовото горене. Есенно-зимният сезон, когато калкулираме съвместното действие на замърсяване от транспорт и с битово горене са месеците, в които по-често месечно се получават превишения, каза Радева.

Кореспондентите на БНТ проследиха какъв е въздухът и в Пловдив, Русе, Благоевград.

Вижте разговора с Лорита Радева и репортажите от страната за нивата на замърсяване на въздуха във видеото на "Денят започва".