Проф. Кантарджиев: В началото на циркулация на грипните вируси сме

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Рано е да се говори за епидемия, очаква се пикът да е след Нова година. Важно е да проветряваме редовно помещенията, за да се предпазим от разпространението на вирусите, посъветва проф. Кантарджиев. И за пореден път заяви, че настинка няма, има вирусни инфекции.

Проф. Тодор Кантарджиев: Установени са тежки вирусни грипни инфекции на едно дете и още има два случая на грип Б в Александровска болница, беше доказан и вирус А в Русе с тежка белодробна инфекции, което потвърждава, че е започнала циркулацията на грипа. Трябва да се яде витаминозна храна и да се пазим чрез ваксини срещу тежки белодробни инфекции, например.
Бoлните са най-заразни часове преди вдигане на температура, първите 24 часа. Кантарджиев открои, че мръсният въздух също намалява имунитета на дихателните пътища. Важно е да се мият улиците, коментира той.

Най-сигурните симптоми за грип са температура, болка в гърлото, тежест в гърдите, суха непродуктивна кашлица, много важен симптом е дразнене от светлината и особено показателно е, когато на пушача не му се пуши, отбеляза проф. Кантарджиев.