Ученик направи филм за проблемите в училище

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Селфи, нов пост във фейсбук, стори от моя ден. Всичко това е познато и интересува младежите на 21-ви век. И точно това иска да промени Слав чрез режисьорския си опит.

Слав Велков: "Ключът към това да се освободим от зависимостта от изкуствения интелект е позитивното и критичното мислене."

Слав е тинейджър. Но той е различен. Няма смартфон. Не смята, че е необходимо всеки ден да е във виртуалния свят.

"Аз гледам да избягвам тези неща, защото на нищо не ме учат. Отнема ти от времето, което би могло да бъде инвестирано в образование и в развитие на личността", казва той.

Във филма за развитието на личността, но в отрицателна посока, работи Капитан "М". Той не е част от екипажа на кораб, а виртуалният съветник или вътрешният глас на главния герой Алекс.

Слав Велков: "Капитан "М" е алегория на целите социални мрежи и начина, по който те влияят на нас и чрез капитан М исках да представя влиянието върху нашите действия."

Именно Капитан "М" диктува пагубни за една личност действия. Главният герой Алекс трябва да реши изпит и да се изправи пред проблемите си, като се бори за тяхното решение. Но виртуалният съветник предлага нещо по-лесно - подкуп за учителя.

"Ролята е извадка от истинския живот, тя отразява до голяма степен немалка част от нашето общество", коментира актьорът Самуил Гълъбов.

Дали всеки от нас не притежава по един капитан М и какво ще бъде Алекс без капитан М?

Самуил Гълъбов: "Алекс без Капитан М би бил едно добро момче, защото той не иска да бъде подвластен на Капитан М, той има вътрешен конфликт."

Според младия режисьор Слав и актьорите чрез социалните мрежи не можем да бъдем себе си и често нарушаваме отношението между родител и ученик. Този проблем Слав показва във филма си.

Основен въпрос пред учителите днес е как да възпитават децата. Пред тази задача във филма е Антоний Аргиров. Но дали той ще приеме предложения му от Алекс подкуп или ще остане достоен човек, ще разберете, когато гледате филма.

Антоний Аргиров: "Това, което играх беше съвкупен образ на лоши учители, които са ми преподавали и точно такъв учител няма, но някакви реакции буквално съм ги черпил от живота."

Слав мечтае да продължава да отразява наболелите проблеми в общество и в бъдещите си продукции. Защото ако не говорим за проблемите, те нямат да бъдат решени.