13-годишно момче привлича туристи с таланта си на разказвач и гид

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той говори четири езика. Руски и английски знае от училище, а турски и иврит - от телевизията и туристите. Сега е започнал да учи и испански.

Георги Кочкиани: Засега знам само една дума на испански език, защото го уча от мобилния си телефон. Научих турски от телевизора, като гледах много турски филми за деца. Иврит знам от децата на еврейските туристи, докато си играех с тях.

По време на туристическия сезон в селото, Гиорги изминава пеша по 11 километра на ден до една от забележителностите - най-високия в региона връх Шкара.

Младият гид издържа родителите си, но това не му пречи да мечтае един ден да си купи автомобил, с който ще може да развежда туристите до по-далечни дестинации.

Георги Кочкиани: Децата, които живеят в селата, са физически по-силни. Те знаят чужди езици, те са добри и честни момчета и момичета. Не сме мързеливи, всички работим нещо. Нашата работа не може да се сравни със седенето в офис в някой небостъргач.

На Гиорги почти не му остава свободно време, тъй като все още е ученик. Но дори и селото да има посещаемост, го притеснява фактът, че повечето възрастни избират да се преместят в по-големите градове.

Георги Кочкиани: Възрастните напускат селата, защото искат повече пари, за да издържат семействата си. Но, аз нямам такова желание. Имам си собствена работа, която харесвам. Може би, когато порасна, ще си потърся друга.

След като историята на младия грузински предприемач доби популярност, министър-председателят на Грузия Мамука Бахтадзе го награди с приза "Децата на планините".

Текст: Димитър Баларев, стажант-репортер
Акценти