Годината през погледа на БНТ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве


Бойко Василев: Това е обзор на тенденциите, а не толкова на събития. Това е обзор на тайните потоци на историята, които се случват някак извън "това се случи сега, това се случи тогава".

Кое е събитието на 2018 година? Истината е, че не знаем. Стотици събития всеки ден са част от новинарския поток, някои от тях променят света. Едни към по-добро, други може би не.

Добрина Чешмеджиева, журналист от БНТ: Събитията на годината продължават до самия край на годината. Ние като журналисти имаме привилегията да направим обзора и равносметката в един жив ефир.
Бойко Василев: Може би затова ние избрахме обзорът да бъде на живо. Ето сега сме петък сутринта... Какво ще се случи до вечерта? Нямам никакво въображение, представете си, че събитието на годината се случи дори по време на нашия ефир. Ние сме на живо и поемаме този риск.

В рамките на 75 минути шестима гости, всеки от които уважаван в своята сфера, ще преведат зрителите през изминалата година. Водещите разкриват и друг любопитен момент - всички интервюта с хора, оставили своя отпечатък през изминалата година, са направени от журналисти на БНТ.

Добрина Чешмеджиева, журналист от БНТ: Ще видим едни от най-интересните и неочаквани и може би дори пропуснати моменти, кадри и новини, които камерите са уловили като интересни кадри от политически срещи, от сферата на културата изкуството и от спорта.

Зрителите също са част от равносметката. Специално направено за предаването проучване с над 10 въпроса от Алфа рисърч, събира мненията на хората.

Бойко Василев: Какво се случва например с прочутия български песимизъм, който е едно мистично явление, винаги съм казвал, че е трудно да се обясни и който го обясни ще получи Нобелова награда по нещо, вероятно по физика. Това е явление, което не се поддава, то е като природно явление, но какво обаче се случва с него, става ли по-уверен в страната си, в себе си? Точно на този въпрос имаме един неочакван отговор и който ни гледа довечера ще бъде леко изненадан.